test

CNP: Bilbord-izložba fotografija Duška Miljanića širom Crne Gore

Standard

11/12/2023

11:20

U okviru programa obilježavanja 70 godina postojanja Crnogorskog narodnog pozorišta, širom zemlje u toku je bilbord-izložba fotografija iz predstava nacionalnog teatra, autora Duška Miljanića.

Miljanić dugi niz godina sarađuje s Crnogorskim narodnim pozorištem, dok izložba fotografija, čiji dio danas donosimo, podsjeća na brojne značajne predstave iz naše produkcije kroz vrijeme, poručuju iz CNP-a.

“Duško Miljanić, fotograf iz Crne Gore, odrastao u Tivtu, živi i radi u Podgorici od 1995, gdje u Foto-kino klubu usavršava svoje fotografsko umijeće. Diplomirao je i magistrirao fotografiju u klasi prof. Roberta Jankuloskog. Od tada se profesionalno bavi fotografijom, učestvovao je na preko 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kao autor, učestvuje u nekoliko međunarodnih umjetničkih projekata i fotografskih radionica”, navodi se u saopštenju.

Prvu samostalnu izložbu “Sky net” imao je u Ateljeu Josefa Soudeka u Pragu 2006. godine.

Njegovi najznačajniji samostalni projekti “Barvale” i “Lica mog vremena”, Ivisible lifes, izlagani u više evropskih centara, predstavljaju ne samo umjetnički rad, već iskorak autora ka društveno angažovanim fotografskim projektima, dodaju iz CNP-a.

“Član je međunarodnog žirija festivala Photodays Rovinj, Balkan Photo Sarajevo, Sarajevo photo festival… Učesnik, voditelj radionica i predavač na više izdanja FLUID festivala i Photo fest Bar. Za svoj autorski rad u oblasti fotografije i videa, Duško Miljanić je dobitnik više značajnih nagrada na međunarodnim institucijama i festivalima, među kojima su najznačajnije Svjetske asocijacije umjetničkih fotografa FIAP 2014. i Sterijina nagrada za fotografiju u pozorišnoj umjetnosti 2017. godine. Za video rad “Život posle Davida” dobio je više međunarodnih nagrada. Projekat bilbord-izložbe fotografija realizovan je uz podršku Ministarstva kulture i medija”, zaključak je saopštenja.

Ostavite komentar

Komentari (0)