test

Abdić: Moramo se izboriti za društvo u kojem se nijedna žena neće osjećati ugroženom

Standard

12/09/2024

21:35

Nosilac liste I riječju i djelom, dr Nermin Abdić, uzeo je učešće na Panel diskusiji na temu Žena-žrtva - bezbjednost znači odsustvo straha u organizaciji Alijanse žena Demokratske partije socijalista.

Ističući da se o temi nasilja nad ženama mora govoriti svakodnevno i sa svih relevantnih adresa u državi, dr Abdić je kazao da je nasilje problem svih članova društva. 

“U našoj široj familiji, u našim prijateljskim kućama, u našem komšiluku, u krajnjem na ulici, u kućama i zgradama u koje nikad nijesmo zakoračili, u Podgorici, u Crnoj Gori. I ne smijemo žmuriti. I ne smijemo ćutati. I ne smije da nas se ne tiče”, kazao je Abdić.

On se osvrnuo na sve one žrtve koje koje su se odvažile da prijave nasilnike, ali se o njihove prijave sistem, na ovaj ili onaj način, oglušio. 

“Ljut sam, bijesan i ogorčen u ime onih koje više nikada neće moći da puste svoj glas, zato ću vrištati iz petnih žila dok ne promijenimo sve – i društvenu svijest, i zakone, dok ovaj grad i ovu državu ne učinimo sigurnim mjestom za život za svako žensko dijete, uključujući i moje kćerke”, saopštio je on.

Abdić je kazao da svi značajni projekti koje planira da realizuje kada bude preuzeo funkciju gradonačelnika Glavnog grada neće učiniti Podgoricu boljim mjestom za život ako živimo vrijeme u kojem je žena uplašena kad treba s nepoznatim ljudima da uđe u lift, ako živimo doba u kojem noću kad žena šeta ulicom, a ulično svijetlo prestane da radi, dok joj u susret idu nepoznata lica, ona dobija aritmiju iz straha koji ne može sebi da objasni. 

“Dok god je tako, svi gubimo, svi smo poraženi! Kuku onome ko toga nije svjestan”, poručuje on.

On se osvrnuo na podatke koji govore da je u posljednjih sedam godina u Crnoj Gori ubijeno 19 žena. “Međutim, taj crni talas se nije zaustavio, pa smo nedavno svjedočili i tragičnoj sudbini Biljane Pavićević Ja se, dobre moje, stvarno pitam dokle više? I šta još treba da se desi u Crnoj Gori da nam se popale svi crveni alarmi? I kroz te svoje analize – znate li šta je najtužnije što sam utvrdio, a što me prilično ošamarilo – da je najnesigurnije mjesto za jednu ženu u Crnoj Gori danas najčešće njen dom. Zamislite – dom u koji je utkala sve, i suze, i smijeh”! Koliko još Šejla, Zumreta, Branki, Anastasia, Biljana? Koliko još – pitam vas? NIJEDNA VIŠE, nijedna više!“, poručio je nosilac liste DPS.

Oni koji donose zakone moraju ih donositi tako da, prema njegovim riječima, ti zakoni budu garant zaštite onih kojima je zaštita potrebna! 

„U svakom drugom slučaju, svaka nam je rabota uzaludna i smiješna”, naglasio je Abdić uz obećanje da će razgovarati sa poslanicima Demokratske partije socijalista o iniciranju izmjena Krivičnog zakonika, da crnogorsko zakonodavstvo konačno počne da tretira ubistvo žene jer je žena uz najstrože kazne koju poznaje naša kazneni sistem. 

“Kažem vam, ni kao Nermin Abdić, ni kao gradonačelnik Podgorice neću stati – dok god ijedna osjeća bilo koju vrstu straha za sebe, i svoj život, jer ja želim Podgoricu koja će biti srećan grad, a da bismo bili srećan grad, za početak moramo stvoriti uslove da institucije ne zakazuju tamo đe nema mjesta za propuste – jer život je preskupa cijena”, zaključio je Abdić.

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)