test

CANOVIĆ ZA STANDARD: Milatović vratio Zakon i ugrozio sjever CG – NEĆEMO MOĆI ISPLAĆIVATI PLATE I OSTALE RAČUNE

S Rastoder

05/01/2024

08:08

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović je za portal Standard rekao da je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vraćanjem parlamentu Zakona o finansiranju lokalnih uprava zapravo ugrozio sjever države i doveo Opštine u poziciju da neće moći isplaćivati plate zaposlenima kao ni ostale fiksne troškove.

“Imajući u vidu da su tokom prošle godine bez konsulatacija sa opštinama potpisani granski kolektivni ugovori za sve oblasti koje se tiču lokalnih samouprava – kulture, javne uprave, komunalnih djelatnosti, i da su po tom osnovu tekući troškovi značajno porasli, a sa druge strane prihodi po osnovu egalizacizacije su smanjeni, jedino pravedno rješenje je bilo da se opštinama sa sjevera nadoknadi taj minus i tom pravcu je bilo i predloženo rješenje Ministarstva finansija”, rekao je Canović.

On je dodao da se bez adekvatnih kompenzatornih mjera opštine sa sjevera dovode u polažaj da ne mogu redovno isplaćivati plate zaposlenima i ostale fiksne troškove.

“Nadam se da će Parlament u najkraćem roku ponovo usvojiti navedeno zakonsko rješenje, inače će ostati na snazi aktuelna rješenja koja u ovom momentu znače bogatim opštinama sve više novca, siromašnima sve manje”, rekao je predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

Poslanici Skupštine opet će se izjasniti o izmjenama Zakona o privrednim društvima, finansiranju opština i o komunikacijama na vanrednoj sjednici parlamenta zakazanoj za 19. januar. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je u srijedu Skupštini ta tri zakona na ponovno odlučivanje.

Iz kabineta predsjednika parlamenta Andrije Mandića je saopšteno da je vanredna sjednica zakazana u najkraćem roku predviđenom poslovnikom Skupštine.

“Nakon odluke Milatovića parlamentarna većina je obnovila dva zakona koji su predloženi od strane grupe poslanika, dok je Vlada obnovila zahtjev za zakon čiji je ona bila predlagač – navodi se u saopštenju Mandića, koji tvrdi da su sva tri zakona prošla tri čitanja kroz nadležne odbore i da poslanici nijesu uočili nikakav nedostatak, pa će ponovo glasati i „tim činom će se jasno odrediti u odnosu na odluku predsjednika Crne Gore“.

Izvor (naslovna fotografija):

Nihad Canović

Ostavite komentar

Komentari (0)