test

CEDIS ZLATNA KOKA DEMOKRATA: Kako se donacijama i novcem građana kupuje podrška Srpske pravoslavne crkve

I. Đoković

10/06/2024

14:33

Jedna od najuspješnijih crnogorskih kompanija CEDIS za kratko vrijeme od 2020. godine kada su je preuzeli kadrovi Demokrata došla je do nivoa da zadaje glavobolju resornom ministru Saši Mujoviću. Nemilosrdno trošenje novca građana kojim su plaćani ručkovi u restoranima i donacije Srpskoj pravoslavnoj crkvi samo su dio repertoara kojim se Demokrata služe kako bi kupile političku podršku SPC na nekim naredim izborima.

Zvanično dostupni podaci pokazuju da su za dvije godine Demokrate preko svojh kadrova u CEDISU donirale više hiljada eura Srpskoj pravoslavnoj crkvi, među kojima se ističe jedna od možda najbizarnijih donacija data za izgradnju manastira Svete trojice u gradu Resistencia u Argentini.

CEDIS je za izgradnju pomenutog manastira izdvojio 4.000 eura novca građana kako bi se izgradila crkva na drugom kraju svijeta!

Osim ove podaci, makar ovi zvanični pokazuju da je CEDIS donirao novac za obnovu još deset crkava i manastira, i sve to naravno od novca građana.

Tako je 2.000 eura dato na obnovu Hrama dinastije Petrović, zatim 2.500 eura za obnovu manastira Ćelija piperska, pa 4.990 eura za obnovu manastira Duljevo.

Osim obnove manastira CEDIS je dao i 500 eura za izgradnju objekta za čuvanje ljekovitog bilja u manastriu Ždrebaonik, pa zatim za izgradnju konakoa u manastiru Duga na Bioču još 1.500.

No, ni tu nije kraj rasipanju novca građana Crne Gore, pa je tako za isti manastir za opremanje konaka za koji su već dali novac dali još 1.500 eura.

CEDIS je donirao i 1.000 eura za Arhijerejski protoprezviterijat, ali i za saniranje Vasove crkve u Nožicama 700 eura.

Obnovili su i manastir Svetog proroka Ilije sa 1.000 eura kao i crkvu Svetog NIkole u mjestu Seoštica sa takođe 1.000 eura.

Demokrate su preko svojih kadrova rasipali novac građana nemilica kao bi se obnovile crkve i manastiri po Crnoj Gori i na ovaj način uložile svoj trud i tuđi novac kako bi ostale blizu vidokruga Srpske pravoslavne crkve i moguće podrške na nekim narednim izborima.

Stoga i ne čude riječi ministra energetike i rudasrstva Saše Mujovića koji je rekao loši međuljudski odnosi itekako utiču na poslovanje te kompanije.

“Tu su oprečni stavovi, svi krive jedni druge. To je zastrašujuće. Toj kompaniji je potrebno pomirenje prvo unutar kolektiva, pa će procvjetati. Taj slučaj me mnogo zamara”, rekao je Mujović.

Prema njegovim riječima, CEDIS je apsolutni monopolista u svojoj oblasti i kompanija koja nije stvorena da bude gubitaš.

No, kad se novac nemilice troši na stvari koje nemaju nikakve veze sa energetskim sektorom već idu u obnovu crkvi i manastira , ma koliko te donacije bile ”skromne” one pokazuju samo vrh ledenog brijega zloupotreba u ovoj kompaniji.


Izvor (naslovna fotografija):

CEDIS

Ostavite komentar

Komentari (0)