test

DPS-u za 11. mandat nedostaje osam glasova

Standard

03/10/2024

11:28

Opštinska izborna komisija (OIK) u Kotoru usvojila je prigovor Demokratske partije socijalista (DPS) , pa će lokalni izbori u tom gradu na biračkom mjestu 17 na Prčanju biti ponovljeni u utorak 8. oktobra.

Predsjednica OIK-a Anka Perović kazala je da se prigovor odnosio na biračko mjesto 17, na kojem postoji višak glasačkih istića u odnosu na glasačke kupone. Prigovor DPS-a zbog neregularnosti na biračkom mjestu Mirac je odbijen kao neosnovan.

Iz DPS-a Kotor su saopštili da „odluka OIK-a predstavlja samo potvrdu naših tvrdnji da su nedjeljni izbori protekli u znaku ozbiljnih neregularnosti, kojima su vladajuće strukture bezuspješno na silu, grubo kršeći procedure, pokušale da ostvare najbolji rezultat“.

“Nije im ni to pomoglo. Već u nedjelju smo svi vidjeli da su u slobodnom padu, iako su pokušali da prevare građane tvrdeći da su najjača lista. Ni skriveni iza koalicije sa Evropom sad, iz Demokrata nijesu uspjeli da izbjegnu kataklizmu”, kažu u kotorskom DPS-u.

Iz ove partije poručuju da „sada nakom usvojenih prigovora slijedi novi pad dosadašnje vlasti“.

“Pobrinućemo se da prilikom ponavljanja izbora, za razliku od nedjelje, sve protekne u skladu sa zakonom, da odlazeća vlast ne dobije nimalo prostora za nove mahinacije i da im pokažemo da idu u duboku političku penziju. U nedjelju smo pokazali da smo najjači politički faktor u Kotoru, a nakon ponovljenih izbora bićemo još jači”, saopštili su iz ove partije.

Ponavljanje izbora u Kotoru moglo bi da utiče na konačne rezultate jer bi DPS mogao da dobije još jedan mandat, jedanaesti, za što mu fali osam glasova. Sa druge strane koalicija Demokrate i PES imala bi mandat manje, odnosno devet mandata.

Na lokalnim izborima u Kotoru od ukupno upisanih 18.498 birača, glasalo je njih 10.168, važećih listića je bilo 10.003, čime je izlaznost bila nešto manja od 55 odsto. Glasalo se za 12 izbornih lista.

Prema privremenim rezultatima OIK-a na lokalnim izborima u Kotoru, liste ,,Vladimir Jokić – za gradonačelnika – Demokrate – PES“ i „Kotor prije svega – Neđeljko Moškov“ Demokratske partije socijalista osvojile su po 10 mandata. Nakon njih najviše glasova dobila je lista „Za budućnost Kotora – grad svih nas“, lista „Demokratska alternativa – dr Davor Kumburović – Da se Kotor pita“ i Grbaljska lista, svi sa po tri mandata. Evropski savez (SD, SDP i LP) osvojio je dva mandata, a po jedan mandat Kotorski pokret-Siniša Kovačević i HGI.

U lokalni parlament koji ima 33 odbornika neće ući liste „U akciji budi svoj – CGA“, „Čuvari grada“, „Za Kotor“, kao i „Odgovorno“ koalicije Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke jer nijesu ostvarile potreban cenzus.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Kotor

Ostavite komentar

Komentari (0)