test

GLASA U NIKŠIĆU I U SRBIJI? Šefica vladinog biroa za odnose s javnošću ”Ne da Nikšić”, ali ni odgovore

A. Tahirović

07/03/2021

13:10

Na spisku od 954 imena koji je Standard proslijedio nadležnim institucijama na provjeru, a za koji se sumnja da se radi o duplo upisanim biračima – u biračkom spisku Opštine Nikšić i u Srbiji, nalazi se i savjetnica predsjednika Vlade, rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću Andrijana Đordan. Portal Standard uputio je zvanična pitanja Đordan, ali ona na njih nije odgovorila.

Ova informacija pojavila se i na Tviteru, a korisnik koji je objavio tvrdi da Andrijana Đordan i neki članovi njene porodice imaju državljanstvo Srbije, te da ona živi u Beogradu.

Pored toga što je šefica Vladinog biroa za odnose s javnošću, Đordan se nalazi i na listi pokreta ”Ne damo Nikšić”, za predstojeće lokalne izbore u tom gradu koji će se održati 14. marta. Ona je, kako se može vidjeti, i jedno od zaštitinih lica u kampanji ovog pokreta.

Tragom ovih informacija, Standard je pokušao da provjeri navode, ali premijerova savjetnica nije odgovarala na telefonske pozive u četvrtak i petak, te se nije moglo stupiti u kontakt sa njom.

Portal Standard je zatim, uputio zvanična pitanja šefici vladinog biroa, na njenu službenu email adresu, kao i adresu vladine PR službe, ali se Đordan nije udostojila da odgovori, iako je njen posao komunikacija sa medijima. Budući da se nalazi u pokretu koji učestvuje na lokalnim izborima, pružanje odgovora javnosti, još veća je odgovornost koju Đordan, jasno je, ne želi da preuzme.

Povezani članci

Andrijanu Đordan pitali smo da li je tačna informacija da je upisana i u biračkom spisku u Srbiji, odnosno da ima i državljanstvo te zemlje; Ukoliko jeste, na koji način ostvaruje biračko pravo u Nikšiću i predstavlja jednu od lista za lokalne izbore.

Ipak, i ćutanje je nekad odgovor.

Na sajtu Univerziteta Crne Gore nalazi se podatak da je Đordan angažovana kao saradnica u nastavi na Filološkom fakultetu, kako su je i predstavili u medijima nakon što je preuzela mjesto šefice biroa za odnose s javnošću. Ona je zaposlena i na Fakultetu za strane jezike Alfa BK univerziteta u Beogradu.

Andrijana Đordan je diplomirala španski jezik i hispanske književnosti na Katedri za iberijske studije Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2009. godine. Na istom fakultetu 2016. godine odbranila je doktorsku disertaciju pod nazivom „Jezička politika i terminologija u profesionalnim domenima jezičke upotrebe u standardnom španskom i srpskom jeziku“.

Član je Udruženja profesora španskog jezika Srbije, Svetske mreže hispanista (Red Mundial de Hispanistas), kao i Naučne mreže Crne Gore.

Od 2009. do 2012. godine radila je kao saradnik doktorand na Katedri za iberijske studije Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od jula 2010. godine zaposlena je na Fakultetu za strane jezike Alfa BK univerziteta u Beogradu, najprije kao asistent, a od 2016. godine kao docent.

Njena biografija nalazi se na sajtu tog fakulteta.

Podsjetimo, Standard je prije više od nedjelju dana dostavio informaciju sa spiskom od 954 osobe i njihovim ličnim podacima, dobijenim od anonimnog pošiljaoca – Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Specijalnom državnom tužilaštvu, Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću i Opštinskoj izbornoj komisiji u Nikšiću. Takođe, novinar Standarda je i telefonskim putem kontaktirao nadležne iz navedenih institucija, osim SDT-a koje je nenadležno i Opštinske izborne komisije koja nema nadležnosti provjere biračkih spiskova, ostale institucije i dalje ćute o ovom spisku.

Ostavite komentar

Komentari (3)

NikolaJ

08 Mar. at 11:40

Da li je ona (i mnogi drugi) kriva što Crna Gora ima zakone koji su od starta nesprovodivi i koji su donošeni sa jednim političkim ciljem? Veliki broj vodećih političara (i jedne i druge strane?!) imaju državljanstvo i Crne Gore i Srbije. Ona svoje biračko pravo u Crnoj Gori ostvaruje na osnovu rođenja u Nikšiću, te državljanstva Crne Gore koje neupitno ima. I tačka.
Ako ima državljanstvo Srbije i ako je to kršenje zakona- eto državnih institucija da se time bave, i mislim da ona na to pitanje jednostavno ne mora da daje odgovor, bez obzira što je na listi. Tim prije što Crna Gora nema uvid u knjigu državljana Srbije, a ni bilo koje druge zemlje.
Ima li iko da misli da hiljade ljudi koji godinama dolaze iz zapadnih zemalja u Crnu Goru samo na izbore (da glasaju zna se za koga)- nema pravo glasa u zemljama iz kojih dolaze…? To do sada zvaničnu Crnu Goru očigledno nije zanimalo. A sada opozicionu zanima i to samo kada je Srbija u pitanju. Licemjerje iz udžbenika…

0

08 Mar. at 16:03

0

08 Mar. at 13:56

Kuma

07 Mar. at 21:12

Andrijani Đordano možete samo da čitate ovu biografiju i bibliografiju i čeznete ta nečim što nemate! A nemate prije svega ni mrvu njene časti! Rijetko pametna i normalna osoba u ovo vrijeme. Mi umjesto da je zadržimo sa ovakvim referencama, mi smo je poslali u Beograd Bitno je i da Milutin S .glasa u Nikšiću naočigled svih nas koji ga gledamo u Podgorici. Takva vam je svaka istina.

0

08 Mar. at 16:06

0

08 Mar. at 11:23

POUZDANO

07 Mar. at 14:51

U Srbiji NE BI MOGLA nigdje da radi, a pogotovo ne u visokom obrazovanju, da nema srbijansko drzavljanstvo, a to znaci i pasos, a to odmah znaci i da je u birackom spisku.
Znaci – ako to CG i Niksicani dozvole, onda i zasluzuju sve sto im se dogadja.