test

Grlić Radman: Bolje da inicijatori rezolucije o Jasenovcu predlože rezoluciju o Božićnom ustanku

Standard

18/06/2024

14:16

Ministar vanjskih i evropskih poslova u Vladi Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je posjetio hrvatsku zajednicu u Tivtu.

Njega su u Domu kulture u Donjoj Lastvi dočekali Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, sa saradnicima: Ilijom Janovićem, potpredsjednikom OO HGI Tivat, Miroslavom Franovićem, članom Predsjedništva HGI i Tanjom Grabić, direktoricom Radio Duxa.

Na sastanku su bili Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Jasminka Lončarević, generalna konzulka u Generalnom Konzulatu Hrvatske u Kotoru.

“Ministar Grlić Radman je za medije kazao da je došao u posjetu Hrvatima u Tivtu da iskaže potporu hrvatskoj zajednici i prenese poruku premijera Plenkovića da će Hrvatska u vremenu pred nama snažno stajati uz svoje Hrvate.

Na pitanje o Rezoluciji u Jasenovcu koju je predložila parlamentarna većina, ministar Grlić Radman je kazao da bi bilo dobro da se oni koji idu s tom inicijativom, suoče sa svojom prošlošću, pa predlože rezoluciju o Božićnom ustanku i stradanju crnogorskog naroda u tom vremenu. Grlić Radman je naglasio da Hrvatska osuđuje sve zločine totalitarnih režima i svake godine s pijetetom komemorira žrtve u Jasenovcu. On je dalje istakao da je Hrvatska dala doprinos ulasku Crne Gore u NATO, kao i za njenu evropsku integraciju”, saopšteno je iz HGI.

Zvonimir Deković je kazao da je pitanje Doma kulture Josip Marković i dalje bez rješenja. Zahvalio je hrvatskoj Vladi na svemu što radi za Hrvate i Crnoj Gori.

Adrijan Vuksanović je istakao da je svaki dolazak ministara i zvaničnika iz Republike Hrvatske od posebnog značaja i da je važna prisutnost Hrvatske u Crnoj Gori.

Iako je hrvatska zajednica kvantitativno mala, ona je vitalna i jaka, jer je organizovana i ima podršku Vlade Andreja Plenkovića, koja je permanentna i temeljna, naglasio je Vuksanović.

Delegacija je nakon susreta u Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi obišla ostrvo Gospe od Milosti, gdje je održana sv. Misa za Domovinu i hrvatski narod, saopšteno je iz HGI.

Izvor (naslovna fotografija):

HGI

Ostavite komentar

Komentari (0)