test

HLADNO SERVIRANA OSVETA DEMOKRATA: Brisel pohvalio Milovića, premijer ga makao – čime je ucijenjen SPAJIĆ

S Rastoder

07/06/2024

10:48

Na elektronskoj sjednici Vlade, održanoj sinoć, donijeta je odluka da se predlagač pravnih zakona opozove Anrej Milović, jer se, kako su rekli iz Vlade, nije poslušao uputstvo koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti Vlade. Milović je bez konsultacija sa Vladom prihvatio amandman SD koji je automatski postao sastavni dio zakona.

Iako je ministarstvo pravde na čelu sa Andrejom Milovićem odradilo veliki dio posla na najbolji mogući način, o čemu svjedoči činjenica da su i pozicija i opozicija glasali za predložene zakone, zbog oglušavanja o uputstvo Vlade umjesto pohvale za odlično odrađen posao Milovića je stigla sankcija u vidu opoziva daljeg obrazlaganj zalona u Skupštini.

Umjesto Milovića danas će shodno odluci Vladu u Skupštini CG predstavljati predstavnik Demokrata Momo Koprivica.

Milović je juče na društvenoj mreži X obrazložio svoju odluku da prihvati amandman SD-a bez dodatnih konsultacija sa Vladom.

“Kao resorni ministar, želim naglasiti da nisam dobio specifično uputstvo od Vlade da se ne smiju prihvatiti amandmani koji ispravljaju tehničku grešku u tekstu zakona”, saopštio je Milović na mreži X.

Napisao je da je iz medija juče saznao za uputstvo koje se odnosi generalno na neprihvatanje amandmana bez saglasnosti Vlade, ali ne i da to važi za one koji ispravljaju tehničke greške.

“U konkretnom slučaju, prihvatio sam amandman, a potom i svi poslanici, koji je ispravljao tehničku grešku u tekstu zakona jer sam bio uvjeren da takve ispravke ne potpadaju pod uputstvo koje se odnosi na sadržinske amandmane koji bi mijenjali ili dopunjavali suštinu napisanog”, naveo je ministar pravde, dodajući da prihvaćeni amandman ni na koji način nije ugrozio niti kvalitet teksta zakona, niti dobijanje IBAR jer su oba rješenja dobila zeleno svijetlo od strane EK, pa je samo tehnički ispravljeno da isto piše u oba zakona.

No, ni ovo objašnjenje nije bilo dovoljno za Vladu pa su premijer i ostali ministri odlučili da ga opozovu i da danas umjesto Milovića u Skupštinu pošalju Moma Koprivicu koji nije učestvovao u kreiranju ovih zakona, ali dolazi iz redova Demokrata.

Nije teško zaključiti da oglušavanje o uputstvo Vlade nije jedini razlog zašto je Milović opozvan koji je juče u Skupštini bez dlake na jeziku vrlo otvoreno pričao i o drugim temama, te da se ministar i ranije naša na udaru pogotovo koalicionih partnera u Vladi – Demokrata.

Podsjećamo, zamjenik premijera Aleksa Bečić i predsjednik Demokrata povodom odluke ministra pravde Andreja Milovića da ne izruči Binalija Čamgoza burno je reagovao, kao i u slučaju preglasavanja na sjednici Vlade kada za v.d. direktora policije nije izabran kandidat po ukusu Demokrata.

Kakva je sudbina Milovića u Vladi da se naslutiti. Zapravo jedini logičan slijed događaja je da bude smijenjen sa mjesta ministra pravde ili da sam podnese ostavku. Iako je više sagovornika portala Standard tvrdilo da će, nakon izlaska iz PES-a i sukoba u stranici te tvrdih stavova i optužbi na račun šefa SPO Predraga Šukovića, Milović ostati u fotelji ministra sve do dobijanja IBAR-a, očigledno je da je tihi lobi Beči-Mandić-Knežević našao zajednički interes da ga “skinu” prije toga vremena.

Ovaj događaj, takođe, stvara zebnju, jer je jasno da je Spajić nemoćan i da ne može da se odupre pritiscima i ucjenama. Jer ako Brisel da zeleno svjetlo na IBAR zakone, ako ih ocijeni kao jako dobre, a premijer makne čovjeka koji je sve to vodio, onda je jasno do kojeg stepena vlada ucjenjivačko “ludilo” u Vladi.

Najbolji opis stanja dao je jedan od osnivača “Preokreta” Srđan Perić koji je se svom FB profilu zapitao – šta je sljedeće?

“Vlada opoziva svog ministra da brani predlog zakona koji je ona predložila. Kormilar ne vjeruje posadi koju drži na okupu? Šta je sljedeće? Premijer putem Vibera odobrava amandmane? Ministar ne može da uđe u zgradu Vlade? Nešto sasvim treće?
Ko misli da ovakva vlast donosi dugoročan progres – slijedi mu teško razočarenje, najdalje za 10 mjeseci”, piše Perić.

Na kraju famozni amandman iako o formi je bio tehničke prirode suština je bila jako važna i predviđao je spriječavanje diskriminacije tužoca na uštrb sudija tj izjednačavao je kriterijume sudskog odnosno tužilačkoh ispita po broju osvojenih poena, i kako je sam Milović rekao nije ni na koji način ugrozio kvalitet tekst zakona.

Izvor (naslovna fotografija):

Andrej Milović

Ostavite komentar

Komentari (1)

mila

08 Jun. at 08:47

Ljige od demokrata su Spajića ucijenile kada je u pitanju bio Zenka. Tada je bio primoran na koaliciju sa DF i Andrijom Mandićem. Sada su zapeli da maknu Milovića da bi zadržali sektor bezbjednosti.