test

Koprivica: Zakon o agentima stranog uticaja potencijalni udar na demokratiju

Standard

09/10/2024

20:44

Zakon o ''agentima stranog uticaja'' je suvišan i kontraproduktivan, jer se špijunaža i aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu bezbjednost već sankcionišu postojećim zakonima, ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica povodom današnje inicijative koalicije “Za budućnost Crne Gore”.



Predloženi zakon predstavlja, prema riječima Koprivice, potencijalni udar na demokratiju.

“Jer proširuje pravne mehanizme za represiju prema NVO, koji su već dovoljno regulisani, i uvodi nepotreban pritisak na organizacije koje dobijaju sredstva iz stranih izvora. To bi moglo biti zloupotrebljeno za politički obračun sa civilnim društvom koje kritikuje vlast, a sve pod izgovorom borbe protiv “stranog uticaja””, napisao je Koprivica u objavi na mreži X.

Umjesto toga, Koprivica smatra da potrebno je imati fokus na jačanju vladavine prava i poboljšanju transparentnosti postojećih mehanizama nadzora.

“Cijenim da bi ovo bio daleko produktivniji pristup bez narušavanja osnovnih demokratskih sloboda. Takođe, umjesto stigmatizacije civilnog društva, neophodno je promovisati dijalog i jačanje demokratskih institucija, kako bi se osigurala zaštita slobode govora i udruživanja”, stoji u objavi Koprivice.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)