test

Kotorani uskoro ostaju i bez predsjednika opštine

Standard

25/10/2024

20:39

Nakon šavničkog pratimo kotorski scenario. Još komplikovanije, jer uz nemogućnost okončavanja izbora, za koji dan ostaju i bez legitimnog predsjednika opštine, kojem ističe mandat, javlja TVCG.

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je da će u ovom slučaju doći u poziciju da je moguće da ostane opština bez izvršnog organa, a da zakonodavni organ nastavi da postoji, ali u nekom kapacitetu koji je upitan.

“Jasna je namjera da se izvrši izborni inžiniring, pa ovo sve sve dešava iz razloga zato što Demokratska partija socijalista (DPS) želi da napravi haos u ovom gradu. Zbog čega to želi? Dakle, od 33 izabrana odbornika u Skupštini opštine Kotor, 20 neće praviti koaliciju sa njima”, kaže Jokić.

Nosilac izborne liste “Kotor prije svega” Neđeljko Moškov kaže da su već sigurni da će definitivno osvojiti taj 11. mandat, a da će Demokrate pasti na devet.

“I to nam itekako olakšava poziciju što se tiče pregovora sa ostalim, ali da će im biti u interesu da se izbori završe i da stupe na pozicije odbornika, samim tim da uđu u igru za vlast ili za opoziciju, što već bude”, kaže Moškov.

Jednom viđena situacija opet je aktuelna. Biće ih još ukoliko se hitno ne pristupi izbornoj reformi, a to se još ne nazire, smatraju u CDT-u.

“Političeri nisu željeli da riješe Šavnik i zato se nama sada dešava i Kotor. I moram vam reći da odbor se u ovoj godini nije baš proslavio sa svojim radom. Dakle, on čak nije počeo ni rad na krovnom zakonu, na najvažnijem zakonu u ovoj oblasti, a to je Zakon o izboru odbornika i poslanika. Bez izborne reforme nema nikakve garancije da vam se situacije neće ponavljati i na drugim mjestima kao što sada vidimo u Kotoru”

Negdje su nepravilnosti tumačene kao formalne, negdje kao suštinske. Većinski stav nije imao ni Ustavni sud, pa je cio proces krenuo u krug. Opštinska izborna komisija čeka odluku Državne, ali i u lokalu su podijeljena mišljenja u tumačenju zakona o ponavljanju izbora.

“Dosta sad situacija je jasna. Zakon je predvidio da ako je pat situacija na Ustavnom sudu, na snazi je dalje odluka Državne izborne komisije”, navodi Moškov.

Jokić kaže da sasvim sigurno neće dozvoliti “šavnički scenario” u Kotoru.

“Niti ćemo dozvoliti dalje izazivanje ovakve nestabilnosti. Već naredne nedelje ćemo se oglasiti sa rješenjem ovog problema”, navodi Jokić.

Kotor preplavljen turistima, u Kasi kažu preko 7 miliona eura na raspolaganju građanima, ali političke igre mogu sve blokirati, jer se mora najprije izaći iz izbora i formirati vlast.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: WIKIPEDIA

Ostavite komentar

Komentari (1)

boka

25 Oct. at 22:11

ovaj jokic je prava olupina
sve poluge vlasti kradja pritisci i ne mozete na vlas
ako ste toliko dobri novi izbori i kraj
ako je istina da ste prijetili ljudima prepadali familije
dobro ste zaglibil
vrijeme je majstorsko reseto
i samo se nadam da ce sledeca vlast biti azurnija po pitanju nepravilnosti i lopovluka