test

NAKON URE U ULCINJU OSTALI SAMO DUGMIĆI: Ni hotela ni gradskog parkirališta – umjesto investicije od 40 miliona eura kosovski biznismen naplaćuje parking

I. Đoković

13/05/2024

14:42

Pompezno i uz ''fanfare'' Dritan Abazović je prije nešto više od godinu dana najavio da će kontroverzni kosovski biznismen Arber Kreziju na jednoj od najboljih ulcinjskih lokacija izgraditi hotel ''Jadran'' vrijedan 40 miliona eura. No kao i brojna obećanja URE i Dritana Abazovića u Ulicnju i ova je ostala samo mrtvo slovo na papiru, pa tako multimiloner iz Prištine umjesto hotela drži parking koji naplačuje umjesto gradskog preduzeća.

No, možda bi građanima Ulcinja i ova informacija da Krejziju umjesto hotela naplaćuje parking prošla ispod radara, da GP URA po ko zna koji put nije odlulila da izigra svoje koalicione partnere kako bi po svaku cijenu zadržala poluge vlasti u svojim rukama.

Zato je na pomolu nova vladajuća većina, koju bi trebalo da čine SD i SDP, Force, DP i DPS, koja će biti rezulata zakulisnih radnji koje je URA danima sprovodila u Ulcinju.

Nova većina zasada ima 18 odbornika od ukupno 33 koliko ima ulcinjski parlament – Forca, DP i DPS po pet, SD dva i SDP jedan.

Novoj većini se pridružila i Bošnjačka stranka (BS), koja je u koaliciji sa DPS-om na izborima u martu 2022, osvojila jedan mandat.

Ovakvo ponašanje GP URA između ostalih političkih turbulencija u Ulcinju izazvalo je i prve ostavke u toj partiji.

Član OO GP URA Ulcinj Amil Grbović, koji je inače trenutni direktor Parking servisa Ulcinj, podnio je ostavku, iz, kako je naveo moralnih razloga.

No, osim čina ostavke Grbović je direktno za neuspjeh vladavine GP URA u Ulcinju optužio šefa partije Dritana Abazovića.

“Umjesto da funkciju gradonačelnika prepustimo koalicionom partneru iz Force a preuzmemo mjesto predsjednika SO Ulcinj i na taj način nastavimo započete projekte i nesumnjivo dobre rezultate koje je imala koaliciona vlast na čelu sa Omerom Bajraktarijem, URA se odlučuje na tajne pregovore sa opozicionom DUA o stvaranju neke nove većine a sve sa ciljem da se uzurpira pozicija prvog čovjeka grada iza čega se krije namjera da se u budući izborni proces udje sa prednošću koju donosi ovaj položaj, koristeći se svim dosada već vidjenim izbornim trikovima i manipulacijama.

Na sjednici OO URA Ulcinj održanoj 02.maja 2024. na kojoj je prisustvovao i Dritan Abazović koji je inicijator jedne ovakve self-destruction odluke, na koju bi mu čak i Makijaveli pozavidio, iskazao sam svoj stav i protivljenje ali sam na žalost kao i mnogo puta prije toga bio usamljen u svojoj iskrenoj namjeri da ne donosimo odluke koje će nam se kasnije obiti o glavu”, naveo je Grbović.

Osim direktne optužbe za propast vladajuće koalicije u Ulcinju, Grbović je Abazovića prozvao i za prostor budućeg hotela ”Jadran” , na kom prema najavama Abazovića treba da nikne luksuzni hotel. Abazović je i potpisao prije godinu dana ugovor ispred Vlade Crne Gore sa kontroverznim kosovskim biznismenom Arberom Krejzijuom, koji je trebao da izgradi hotel vrijedan 40 miliona eura.

Naravno, godinu dana kasnije ni jedan ekser nije zakucan u to buduće velelepno zdanje, pa je umjesto luks hotela to sada parking prostor koji Krejziju naplaćuje.

Na taj problem ukazao je i Grbović u svojoj ostavci

“Naglasiću da nam je najteže palo to što nam je, zahvaljujući premijeru 43. Vlade oduzet parking kod Jadrana, koji nam je donosio najveće prihode, a u čiji je posjed preko noći uveden sumnjivi investitor sa Kosova koji umjesto pompezno najavljene investije gradnje hotela, već drugu godinu zaredom obavlja djelatnost parkinga.

Da nije bilo razumijevanja za izgradnju prve parking garaže u Ulcinju, čijom bi se realizacijom riješio višegodišnji problem starogradjana sa nedostatkom parking prostora, govori i činjenica da 43. Vlada punih 6 mjeseci nije našla za shodno da odluči o dodjeli državne parcele od oko 2000m2 Opštini Ulcinj a sve u skladu sa članom 35. Zakona o državnoj imovini CG, dok je npr. jednu takvu odluku donijela kada je u pitanju 77000 kvadrata državnog zemljišta potrebnog za izgradnju fudbalskog stadiona na Velikoj plaži”, rekao je Grbović.

Ko je Arber Krejziju?

Kakoje portal Standard već pisao Arber Krejziju je vrlo kontroverzna ličnost sa sumnjivim kapitalom. On i njegov brat Lulzim Krejziju su sinovi poznatog biznismena Latifa Krejzijua sa Kosova i više puta su punili novinske stupce zbog niza malverzacija, gradnje bez dozvole, porodičnog nasilja i hapšenja.

Jedna od najbogatijih kosovskih porodica u centar pažnje kosovske javnosti došla je nakon smrti Latifa Krezijua, kada je pokrenuta ostavinska rasprava oko multimilionske imovine koju je Latif ostavio za sobom. Skandal velikih razmjera izbio je nakon što su njegovi sinovi Arber i Lulzim izbacili iz nasljedstva njihovu sestru, koja ih je nakon toga tužila. Ona je iz nasljedstva izbačena, kako su tvrdila braća na sudu, jer je ŽENA!

Na tada održanom ročištu ona se žalila se da su je braća otjerala iz višemilionskih kompanija koje je osnovao i vodio njen pokojni otac. Dva od više preduzeća u vlasništvu porodice Krejziju su tada bila poznata sudu, Al Petrol/Shell i Rojal. Upravo kompanija Rojal je potpisnik aneksa o gradnji Hotela Jadran u Ulcinju.

Zanimljivo da je tada na ročištu njihova sestra optužila jednog od njih da je fizički napao kada je tražila udio u očevim poslovima nakon čega je zatražila da obojica budu uhapšeni. Braća Lulzim i Arber su vjerovali ili ne tada na ročištu preko svojih zastupnika izbacivanje svoje sestre iz nasledstva pravdali time što je ona žena.

No osim nasilničkog i beskrupuloznog ponašanja prema svojoj sestri Arber Krejziju je poznat po gradnji čuvenog Rojal tržnog centra u Prištini, i to prema pisanju portala Lajmi bez dozvole.

Lajmi.net je utvrdio da je dozvola izdata u suprotnosti sa regulacionim planom Opštine Priština, jer nije ispotovana spratnos objekta. Uprkos tome, urbanizam Prištine je 16. septembra 2015. godine izdao dozvolu kompaniji „Rojal“ za kompleks sa tri višestambene zgrade sa poslovnim prostorom. I pored toga što je opština protivno Planu izdala nezakonitu dozvolu za još jedan sprat, investitor porodica Krejziju se snašla tako što je manipulisala prizemljem koje je kamuflirano podrumom, koji je u prizemlju izgrađen na tri nivoa.

Očigledno da su se braća Krejziju još 2015.godine dobro snalazila u malverzacijama, a osim manipulacija gabarita objekta tj tržnog centra koji su izgradili, portal Lajmi je došao da više podataka u podmićivanju lokalnih činovnika kako bi zažmurili na nelegalne apetite braće, prilikom gradnje.

Da braća Krejziju ne prezaju ni od čega pokazuje i hapšenje Lulzima Krejzijua koji je uhapšen zbog porodičnog nasilja. Njega je tada optužila žena da je brutalno pretukao u njihovoj prodičnoj kući u Prištini, koja je nakon incidenta odlućila da se preseli kod svoje prodice iz straha za svoju bezbjednost.

Iako su braća Krejziju na Kosovu prepoznata kao uspješni biznismeni, većinu novca, a on se mjeri u desetinama miliona eura, naslijedili su od oca. No, uprkos tome i uprkos “pikturesknoj” biografiji braće Krejziju, njihova kompanija “Rojal” je za Abazovića bila privlačan partner, jer parama se u zube ne gleda, bez obzira od koga i kako dolaze.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

Petar

13 May. at 15:19

Da li iko pogleda ili pregleda tekst prije objavljivanja?
Toliko gresaka da je to znak velikog nemara i nebrige za ugled sajta!

POVEZANI ČLANCI