test

NATO podržava 46 odsto građana Crne Gore, za napuštanje Saveza njih 44 odsto

Standard

15/03/2024

08:18

Za izlazak Crne Gore iz NATO saveza glasalo bi 44 odsto crnogorskih građana, dok bi za ostanak zemlje u ovom savezu glasalo 46 odsto građana, pokazao je najnoviji NATO izvještaj za 2023. godinu koji je juče predstavljen u sjedištu NATOU poređenju sa izvještajem prošle godine, broj onih koji bi napustili NATO porastao je za 12 odsto, a opao je broj podržavalaca za dva odsto.

Podaci iz izvještaja pokazuju da bi većina građana zemalja članica Alijanse glasala da njihova zemlja ostane članica NATO-a na referendumu (66 odsto), što je pad u odnosu na isti period prošle godine, kada je ostanak u savezu podržavalo 70 odsto građana zemalja članica. Za jedan odsto porastao je i broj onih koji bi napustili savez, pa sada 12 odsto ispitanika smatra da bi njihova zemlja trebalo da napusti savez.

Na pitanje – ako biste glasali za ili protiv članstva vaše zemlje iz NATO, kako biste glasali – 46 odsto anketiranih građana u Crnoj Gori reklo bi da bi glasalo da zemlja ostane u ovom savezu, dok bi 44 odsto glasalo za to da zemlja napusti savez. Da ne zna, odgovorilo je 10 odsto građana.

Da NATO smanjuje mogućnost da će strana nacija napasti našu zemlju, smatra 46 odsto ispitanika u zemlji, dok 33 odsto smatra da to nije slučaj. I ovi podaci ukazuju na promjenu u odnosu na prošlu godinu, kada je na prvo pitanje potvrdno odgovorilo 55 odsto građana, a odrično 31 odsto.

Na nivou NATO, podaci su isti kao u odnosu na prošlu godinu, pa većina savezničkih građana i dalje se osjeća bezbjedno u svojoj zemlji.

Predstavljajući izvještaj, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je svijet postao opasniji, ali da je NATO ojačao.

“Podaci su jasni: javna podrška NATO-u je izuzetno jaka – sa obje strane Atlantika. Da se glasanje održi danas, ogromna većina građana širom savezničkih zemalja glasala bi za NATO. Na primjer, u Sjedinjenim Državama samo 13 odsto bi glasalo protiv”, rekao je Stoltenberga na konferenciji za medije u Briselu.

Šef NATO kazao je da preko 80 odsto građana vjeruje da Sjeverna Amerika i Evropa moraju da nastave da rade zajedno za našu zajedničku bezbjednost.

“Dakle, širom Alijanse podrška NATO-u ostaje čvrsta. Građani NATO-a takođe nastavljaju da izražavaju snažnu solidarnost sa hrabrim Ukrajincima. U cijeloj Alijansi, dvije trećine ljudi želi da njihova zemlja nastavi da podržava Ukrajinu. Ovo je važno, jer NATO saveznici pružaju 99 odsto ukupne vojne pomoći”, naveo je Stoltenberg.

Prema posljednjem izvještaju, Crna Gora je u 2023. godini izdvojila za odbranu 106 miliona eura, što je 24 miliona više nego godinu prije. Od ove godine, Crna Gora za odbranu izdvaja dva odsto BDP-a, što je zahtjev Alijanse.

Izvještaj je pokazao da Crna Gora za odbranu troši 128 dolara po glavi stanovnika.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)