test

Nebojša Rodić od sekretara Tomislava Nikolića, preko BIA do ambasadorske pozicije

Standard

02/09/2023

07:42

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je, na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova, ukaz kojim se doskorašnji ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, određuje za diplomatskog predstavnika u Crnoj Gori, potvrđeno je Pobjedi iz Vlade Srbije.



Iako srpski mediji naglašavaju da je sedamdesetogodišnji ambasador Rodić karijerni diplomata, njegova biografija pokazuje da je, prije prvog diplomatskog iskustva imao neka druge angažmane u državnoj upravi.

Nekadašnji zamjenik Republičke izborne komisije, nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke značajno je napredovao u karijeri: bio je zamjenik sekretara Narodne skupštine Srbije i šef kabineta predsjednika parlamenta.

Jedno vrijeme je, kao istaknuti član partije, obavljao dužnost generalnog sekretara predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a upravo sa te pozicije je 2002. godine imenovan za – direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

Srpski predsjednik Nikolić ga je tada opisao kao „pravnika stare škole koji je posvećen državi, a ne špijuniranju, praćenju i pravljenju tajnih dosjea“.

Ipak, već u prvim mjesecima na čelu BIA, suočio se sa ,,tajnim dosjeom“: aferom prisluškivanja telefona Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Listinge telefona tadašnjeg predsjednika države i potpredsjednika Vlade navodno je tražila Uprava kriminalističke policije MUP-a, što je BIA otkrila i spriječila.

U ,,reformisanoj“ vladi Republike Srbije, septembra 2013. godine, izabran je za ministra odbrane. Ovu funkciju obavljao je svega nekoliko mjeseci, do aprila 2014. godine, kada se otisnuo u ,,diplomatske vode“.

U periodu od 2014. do 2018. godine bio je ambasador Srbije u Azerbejdžanu, a u junu 2018. je imenovan za ambasadora Srbije u Austriji.

Nebojša Rodić će na mjestu ambasadora zamijeniti Vladimira Božovića, kojem je prošle neđelje, nakon jednodnevnog nesporazuma kada je vraćen sa GP Ranče, dozvoljen ulazak u Crnu Goru. 

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Srbije

Ostavite komentar

Komentari (0)