test

Odlazeća gradonačelnica Olivera Injac ostavila više od 350 porodica na čekanju

Standard

26/09/2024

07:29

Više od 350 porodica ne mogu da se usele u stanove koje su kupile u Master bloku na Starom aerodromu, jer odlazeća podgorička lokalna uprava, na čelu sa gradonačelnicom Oliverom Injac, nije dala dozvolu za kanalizacione i vodovodne priključke. Zbog čega – niko ne zna. Stanari, koji su uredno platili svoje stanove razočarani su, kažu, odnosom lokalne samouprave. Iz Glavnog grada nijesu odgovorili Televiziji E kada bi problem u Master bloku mogao da se riješi, piše TV E.

Jedan od onih koji čekaju da se problem riješi je i Nikola Obradović, koji je i dalje podstanar, jer u novom stanu nema vodu, a ne funkcioniše ni kanalizaciona mreža. Razumijevanja gradske samouprave, kaže Nikola, nema. 

“Informaciju čekamo posljednjih nekoliko mjeseci. Plan je bio da sve bude gotovo do kraja avgusta. Međutim, koliko smo obaviješteni, radovi se prolongiraju zbog odnosa gradske samouprave prema izvođačima. Mi smo na čekanju dok se ne dobije zeleno svjetlo. Izgleda da uvijek fali jedan papir da bi se posao u Crnoj Gori završio,” kaže Nikola.

Zeleno svjetlo da se usele u stanove, uredno plaćene, pored Nikole čeka više od 350 domaćinstava. Budući stanar Master bloka na Starom aerodormu, Darko Bulatović, kaže da je to što se dešava žalosno.

Zgrada je gotova, stan plaćen, ne znam zašto bi i dalje čekali i mi, i izvođač radova. Nedostaje ta priključnica koju Glavni grad ne da, ne znamo iz kojeg razloga. Stvarno je to žalosno. Ne mogu da shvatim da Glavni grad dozvoljava takvu situaciju, s obzirom na to da je Bemax firma, koja je zgradu gradila, sve platila,” poručuje Darko.

Investitor je, tvrdi Vladimir Božović iz Master inženjeringa, ugovorne obaveze prema kupcima ispunio prvog septembra, ali su zgrade u Master bloku i dalje bez priključaka za kanalizacionu i vodovodnu mrežu.

Master inženjering, kao investitor objeka, je još u julu 2022. godine sa Glavnim gradom sklopio ugovor o komunalnom opremanju lokacije. Glavnom gradu uplaćeno je 2.350.000 eura kako bi se lokacija komunalno opremila i izvela saobraćajnica sa svim infrastrukturnim objektima. Do dana današnjeg to se nije desilo, iako je još od prošle godine bilo više urgencija da se radovi pokrenu. Od toga nema ništa,” kaže Božović. 

Zbog toga će investitori biti primorani da tuže Glavni grad. Na takav scenario upozorila je i nezavisna odbornica Glavnog grada Jovana Drobnjak, a štetu bi, kaže, mogla da plaća neka nova lokalna samuprava iz budžeta građana. Drobanjak ističe da situcija u Master bloku na Starom aerodromu nije jedini slučaj te da je, kako tvrdi, na stolu gradonačelnice Injac oko 30 ugovora za komunalno opremanje čijim bi potpisivanjem Glavni grad mogao biti samo u dobitku. 


“Svi su poštovali zakonom predviđene procedure, svi osim Glavnog grada i gradonačelnice Injac, koja ni nakon više mjeseci nije postupila po zakonu. Investitor je pripremio svih 368 stanova kao i nekoliko desetina poslovnih prostora za predaju vlasnicima, ali se to ne može realizovati jer Glavni grad i gradonačelnica Injac lično ne želi da, poštujući zakon, potpiše akt kojim će od nadležnog ministarstva dobiti saglasnost da 70 m2, koji su u vlasništvu Željeznice Crne Gore, budu razmijenjeni i time stvoreni uslovi da se izgradi saobraćajnica oko samog Master Bloka i zgrada priključi na vodovodnu i kanalizacionu mrežu,” objašanjava odbornica Drobnjak.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili Televiziji E kada će problem na Starom aerodormou biti riješen, odnosno, kada će u stanove naseliti više od 350 porodica koje su ih uredno platile.

Izvor: TV E
Izvor (naslovna fotografija):

Glavni grad Podgorica

Ostavite komentar

Komentari (0)