test

Picula i Markes traže odgađanje, DPS i SD predlažu bojkot

Standard

17/10/2023

08:43

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i poslanik iz redova socijalista Pedro Markes podnijeli su juče amandmane na izvještaj te institucije za Crnu Goru za 2022. godinu, kojima predlažu da se predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova obavi u skladu sa EU standardima i tek nakon što se završi politički zastoj u zemlji.



Poziva se Crna Gora da odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova obavi u skladu sa međunarodnim i EU standardima i čim se završi politički zastoj u zemlji, tako da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva – navodi se u amandmanima Picule i Markesa.

OTVOREN NAČIN

Evropski parlament bi, prema najavama, trebalo danas da razmatra izvještaj o Crnoj Gori zajedno sa novim amandmanom. U prvom nacrtu izvještaja EP, koji je objavljen krajem juna, Crna Gora je pozvana da sprovede popis stanovništva i domaćinstava do kraja godine, u skladu sa EU i međunarodnim standardima, pa ukoliko se osvoji novi amandman pitanje popisa u Crnoj Gori će biti internacionalizovano, a država bi trebalo da prihvati preporuke Evropskog parlamenta.

Dvojica evropskih parlamentaraca dodaju, takođe, kako očekuju da popis bude realizovan na otvoren i transparentan način, bez bilo kakvog političkog uplitanja, te uz propisno prebrojavanje svih priznatih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili kaznenog progona.

Popis stanovništva, domaćinstava u stanova u Crnoj Gori, kako je predviđeno odlukom Vlade u tehničkom mandatu, biće održan od 1. do 15. novembra.

OPOZICIJA ZA BOJKOT

U međuvremenu je Predsjedništvo Demokratske partije socijalista odlučilo da Glavnom odboru te partije, koji će zasijedati u srijedu, predloži bojkot predstojećeg popisa. Na istu mjeru odlučio se i lider Socijaldemokrata Damir Šehović, koji je Predsjedništvu i Glavnom odboru svoje partije juče i zvanično predložio donošenje konačne odluke o bojkotu predstojećeg popisa.

Povezani članci

Odluku o predlaganju bojkota DPS je donio nakon što je juče istekao rok koji je ta stranka dala nadležnim institucijama i Upravi za statistiku da odgovore na njihove ranije zahtjeve kojima se traži odlaganje popisa za još pola godine.

– Predsjedništvo DPS-a će Glavnom odboru predložiti da se popis bojkotuje. Više puta smo ponovili da ovo nije ambijent za regularan popis i da nijesu pripremljeni uslovi. S obzirom na to da institucije ne funkcionišu, nema ni uslova za sprovođenje popisa – saopštio je na jučerašnjoj konferenciji za medije vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković.

On je ocijenio i kako je cilj predstojećeg popisa etnički inženjering, a ne statistička operacija.

– Nakon lokalne i medijske kampanje, uključili su se i vjerski poglavari, tako da je jasno da je cilj etničko i nacionalno prebrojavanje – naveo je Živković.

Odgovarajući na navode direktora Monstata da odbijanje izjašnjavanja na popisu povlači prekršajnu odgovornost, Živković naglašava kako to „nema veze sa istinom“.

– Pravni tim DPS-a izaći će sa jasnom argumentacijom da građani ne mogu da se kažnjavaju. Kažnjavanje nije moguće i nije utemeljeno u zakonu – tvrdi Živković.

Iz te partije su ranije, insistirajući da popis bude odgođen za još pola godine, Monstatu proslijedili 17 zahtjeva koji se, između ostalog, odnose i na kontrolu popisa.

Živković je juče kazao da je Monstat, u međuvremenu, dostavio odgovor na te zahtjeve u kojem, kako dodaje, stoji i da za kontrolu procesa nema potrebe.

Živković je podsjetio da je opozicija, kroz učešće u popisnim komisijama, tokom prethodnih popisa 2003. i 2011. godine imala mogućnost kontrole tog procesa, što sada nije slučaj.

– Cilj je da se dobiju podaci koji su unaprijed pripremljeni. Iza toga se krije samo jedno, a to je etnički inžinjering sa unaprijed pripremljenim podacima – kaže Živković.

Ističe i da u državi u ovom trenutku ne postoji ambijent u kojem bi se građani mogli slobodno nacionalno i vjerski izjasniti, te kako je u takvim okolnostima bojkot jedina ispravna mjera.

– Bojkot je jedina mjera u ovakvom stanju. Već sam naveo da je jasno i činjenično da institucije sistema ne dozvoljavaju kontrolu procesa. Žele na silu da sprovedu popis, jer je ovo za njih političko pitanje. Za nas je to statističko pitanje. Građani neka sude u kakvim uslovima živimo i koliko je ovaj režim demokratski – podvukao je on.

Živković ističe da odgađanje popisa nije samo zahtjev DPS-a i podsjeća da su to isto tražila i sva nacionalna vijeća u Crnoj Gori.

– Vlada ne želi da uvaži ni zahtjeve nacionalnih vijeća. Dakle, jasno je da ne postoji povjerenje u proces. Ne stoji argumentacija da će samo jedna zajednica ići na bojkot popisa – naglašava Živković.

OCJENA USTAVNOSTI

Lider DPS-a je najavio da će ta partija podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o popisu i o tome obavijestiti javnost.

Naveo je i kako nema nikakve dileme da se članovi srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) i pred popis nalaze u Crnoj Gori.

– Patrijarh SPC Porfirije učestvuje u kampanji, o čemu svjedoče njegove poruke prilikom posjete Podgorici. To potvrđuje da postoji pritisak na građane – ocijenio je Živković.

Govoreći o navodima Eurostata da nema potrebe za kontrolom popisa na Balkanu, Živković zaključuje kako nije isključeno da će sa evropskih adresa stići i drugačiji stavovi.

Donošenje konačne odluke o bojkotu predstojećeg popisa Predsjedništvu i Glavnom odboru Socijaldemokrata juče je predložio lider te partije Damir Šehović, koji smatra da su svi koji baštine temeljne ustavne vrijednosti na kojima ova država počiva dužni da se, kako je rekao, usprotive i tako obezvrijede rezultate za koje je unaprijed poznato da će biti fabrikovani.

– Zato sam Predsjedništvu i Glavnom odboru SD-a i zvanično predložio donošenje konačne odluke o bojkotu popisa, vjerujući da će biti i formalno prihvaćena na sjednicama koje su zakazane za srijedu. Bojkot je, nažalost, jedini preostali efikasan način za obesmišljavanje friziranih rezultata i opasne političke agende koja nakon toga slijedi – naveo je Šehović.

On napominje da građanska Crna Gora i vrijednosti koje ona sobom nosi nemaju alternativu.

– Nedavanje legitimiteta popisu, koji se po svaku cijenu planira sprovesti bez ikakve kontrole i nadzora, je važan dio te borbe. Ali i obaveza onih koji su takvu Crnu Goru prethodnih decenija mukotrpno stvarali – zaključio Šehović.

Vuksanović: HGI će podržati bojkot popisa

Hrvatska građanska inicijativa podržaće bojkot popisa ukoliko se odnos vlasti prema tom pitanju ne promijeni, kazao je lider te partije Adrijan Vuksanović.

Ukoliko vlada bude formirana uz učešće bivšeg DF-a, dodaje, Crnoj Gori prijeti politička i ekonomska izolacija.

Puno činjenica, ističe Vuksanović, daje za pravo sumnjama da će popis biti neregularan – od uplitanja Srbije do toga da predstavnika opozicije nema među instruktorima, ali ni u organima zaduženim za prethodna dva popisa, kao ni međunarodnog monitoringa.

– Ako se neke stvari drastično ne promijene, ja nijesam protiv toga da se uđe u bojkot popisa jer vidimo, s druge strane, jednu silu koja se ne obazire na sve ovo što smo pobrojali, a ima još toga, već da se pošto-poto sprovede što jasno aludira da će to imati neke svoje dalje političke implikacije i neke dalje uticaje na procese u Crnoj Gori – naglašava Vuksanović.

GI „21. maj“: Pitanje bojkota je pitanje opstanka građanske države

Da je pitanje bojkota predstojećeg popisa pitanje opstanka građanskog Ustava i neprihvatanja notornih velikosrpskih asimilatorskih namjera, poručuju i iz Građanske inicijative „21. maj“.

Iz te organizacije navode i da je dolazak u Crnu Goru i govor srpskog patrijarha Porfirija potvrdio koliko su nervozni velikosrpski planeri popisa.

– Porfirijeve koještarije o srpskoj duhovnosti začetoj u Podgorici samo dokazuju u kojoj mjeri je za beogradski režim i velikosrpsku političku klasu značajan crnogorski popis. Projektovana popisna proizvodnja Srba, uz asistenciju Abazovićeve marionetske vlade, i neskrivena želja da se razgradi građanska država je srž maligne beogradske politike – navode iz GI „21. maj“.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)