test

PROTESTNA NOTA BIH, MVP I DALJE ĆUTI: Dodikova privatna posjeta Mandiću uz zvaničan prijem, srpsku zastavu i gozbu u ikonopisanom ambijentu Šipčanika

I. Đoković

29/02/2024

08:59

Predsjednik Bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska boravio je prekjuče u Crnoj Gori, u kako je saopšteno, privatnoj posjeti Andriji Mandiću. Iako je Mandić sa Dodikom istakao da se radi o privatnoj posjeti ona je bila sve, samo ne to, jer uz megalomansko obezbjeđenje, zvanični prijem i isticanje zastave Republike Srpske, a ne Bosne i Hercegovine tokom zvanične pres konferencije, reakciju je prouzrokovalo, za sad, samo kod zvaničnog Sarajeva, dok iz Vlade CG i Ministarstva vanjskih poslova i dalje ćute.

Milorad Dodik boravio je prije dva dana u Crnoj Gori uz maksimalno obezbjeđenje i zvaničan prijem ispred Skupštine gdje ga je lično na crvenom tepihu dočekao predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Nakon srdačno dočeka i razgovora u četiri oka, na red je došla zvanična pres konferencija ”privatne posjete” Milorada Dodika na kojoj je bila istaknuta isključivo zastava Republike Srpske, a ne Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je Bosna i Hercegovina uputila protestnu notu Crnoj Gori.

Iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori rečeno da je protestna nota upućena zato što tokom jučerašnjeg sastanka Mandića i Dodika nije bilo nikakvih obilježja Bosne i Hercegovine – već su istaknute crnogorska i zastava Republike Srpske, kao i zbog Mandićeve izjave da su „FBiH i RS stvorile Bosnu i Hercegovinu“ – što nije tačno i ne odgovara istorijskoj istini.

No, dok su iz zvaničnog Sarajeva reagovali, iz samo 100 metara od Skupštine udaljenog Ministarstva vanjskih poslova i dalje se ”prave mrtvi” i čekaju da se slegne prašina oko Dodikovog boravka u Crnoj Gori.

Da li će odreagovati sad kad su dobili protestnu notu ostaje da se vidi, ali kad već nisu našli za shodno da reaguju istog ili makar sljedećeg dana onda se crnogoska javnost uzaludno nada da će dočekati reakciju iz MVP-a.

Portal Standard iz resornog ministarstva i dalje čeka odgovore na poslata pitanja o boravku Dodika u Crnoj Gori, kao i o opasnim izjavaa i prijetnjama ruskog ambasadora Vladislava Maslenikova.

Kao so na ranu, posjeta Dodika se odigrala na dan obilježavanja zločina u Štrpcima, kada su Dodikovi saborci i sunarodnici iz voza Beograd-Bar izvukli i likvidirali 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, samo zato što su za njihove krvnike imali pogrešno ime.

No, sve to očigledno nije dovoljno da se isprovocira državna reakcija.

A i zašto bi kad je Mandić bio jasan i rekao da je ovo ”privatna” posjeta njegovog prijatelja njemu.

Tako da ako crnogorski građani ne vjeruju svojim očima tu je Mandić da objasni, jer ipak njih dvojica su se kod Mandića kući, a ne u Skupštini Crne Gore kao što je cijal javnost mogla da vidi. Ni istaknuta zastva Republike Srpske u kabinetu Mandića zapravo nije zastava tog entiteta kao što ono nije ni bio kabinet predsjednika Parlamenta.

Sve je to, rekao bi neki teoretičar zavjere, vještačka inteligencija uredila kako bi naštetila srpskom svetu.

Isti taj teoretičar zavjere bi rekao da su pojave Mandića i Dodika na pres konferenciji zapravo hologramski prikaz njih dvojice, a ne oni sami u holu Skupštine i da sve što su zvanično izrekli je fatamorgana crnogorskih građana.

Mandiću nije bilo dovoljno što je prostro crveni tepih za Dodika i što ga je ugostio na najvišem nivou, već je za njegovom prijatelja priredio i gozbu u podrumu Šipčanik.

No, kao što nije cijela posjeta nije bila obična, ni ambijent u Šipčaniku nije bio redovan, već brižljivo oslikan projekcijama ikona na zidovima, uz crveno bijelo plave boje kako bi Dodik između dva zalogaja mogao da krijepi dušu pogledom na svetosavski triptih.

Tako je Mandić sa stilom i na nivou zvanično ispratio svog prijatelja iz njegove ”privatne” posjete, dok su iz MVP jedva čekali da se ista završi kako bi se vratili dnevnim obavezama EU integracija dok srpski svet preko Andrije Mandića narušava odnose sa crnogorskim susjedima.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština CG

Ostavite komentar

Komentari (0)