test

PUTUJ EVROPO: Šta je gore za CG – najavljeno glasanje DNP-a protiv prijema Kosova u SE ili glasno ćutanje PES-a

I. Đoković

27/03/2024

14:10

Na nedavno održanoj sjednici Glavnog odbora Demokratske narodne partije poslanica te partije i šefica parlamentarne delegacije u Savjetu Evrope Maja Vukićević dobila je jasnu instrukciju da ne glasa za prijem Kosova u tu organizaciju. Prema ocjenama sagovornika portala Standard šefa poslaničkog kluba DPS-a Andrije Nikolića i portparola i poslanika SD-a Nikole Zirojevića ovakav potez je u suprotnosti sa vanjskopolitičkim smjerom Crne Gore i dio je strategije namjernog pogoršavanja dobrosusjedskh odnosa.

Prema riječima šefa poslaničkog kluba DPS-a Andrije Nikolića politička instrukcija predsjednici crnogorske skupštinske delegacije u Savjetu Evrope da glasa protiv prijema Kosova u tu medjunarodnu organizaciju, suprotna je definisanim spoljnopolitičkim interesima Crne Gore i dio je strategije namjernog pogoršavanja dobrosusjedskih odnosa, koju inspirišu stranke dijela parlamentarne većine pod kontrolom Milana Kneževića i Andrije Mandića.

“Najava da će Crna Gora koja je zvanično priznala Kosovu kao državu, odstupiti od principa da se u skladu sa tim i ponaša u medjunarodnoj politici, govori o konstrukcionoj grešci crnogorske vlasti i njenom problematičnom karakteru. Zato je od najavljenog glasanja gospodje Vukićević u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope, gore glasno ćutanje Pokreta Evropa Sad, u kojem imaju strah da protivurječe strankama Milana Kneževića i Andrije Mandića, što nažalost pokazuje da njih EU interesuje, u mjeri u kojoj to ne ugrožava njihove pozicije u vlasti”, kaže Nikolić.

I poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević je mišljenja da činjenica da će poslanica DNP-a, Maja Vukićević, glasati protiv odluke da Republika Kosovo bude primljena u Savjet Evrope nije nikakvo iznenađenje, jer je to i formalno stav Demokratske narodne partije i stav koji je njihov predsjednik, Milan Knežević, više puta javno iznosio u Parlamentu.

Kako kaže Zirojević ono što je, u svemu ovome problematično je činjenica da, ne gospodin Knežević ili gospođa Vukićević, već ostali akteri parlamentarne većine pokušavaju da nam DNP predstave kao politički subjekt koji je prihvatio sve međunarodne obaveze Crne Gore i kao nekoga ko će nas uvesti u EU i učiniti kredibilnom članicom NATO saveza.

“Kao takve, a mislim da je orijentacija DNP-a cjelokupnoj crnogorskoj javnosti u potpunosti poznata, Milojko Spajić i njegov PES će ih, kako najavljuju, vrlo skoro uvesti i u Vladu, na nivou potpredsjednika. Pretpostavljam, zaduženog za EU integracije”, kaže on.

Najavljeni postupak, Kneževićeve poslanice, prema riječima Nikolića, nije samo loš za Crnu Goru, već je kontraproduktivan i za Srbe i za manjine koje žive na Kosovu.

“Postoji veliki broj pitanja skopčanih sa demokratijom i ljudskim pravima, koja će kosovske vlasti pod kišobranom Savjeta Evrope morati efikasnije da rješavaju, kaže Nikolić i dodaje da bi članstvo Kosova u Savjetu Evrope omogućilo bi svim građanima Kosova, pa samim tim i Srbima koji tamo žive, da imaju veći stepen zaštite svojih prava, upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava.

“Dakle, ta odluka dijela parlamentarne većine, da rade suprotno definisanoj vanjskoj politici svoje države, praktično nosi i loše posljedice po Srbe na Kosovu, što se kosi sa onim što govore protivnici učlanjenja Kosova u Savjet Evrope”, zaključuje Nikolić.

Nereagovanje na ovako skandaloznu odluku od strane zvaničnika Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Zirojeviča ne iznenađuje.

“Ne iznenađuje i izostanak reakcije ćutologa iz Ministarstva vanjskih poslova jer oni na taj način funkcionišu od izbora 44. Vlade, iako bi činjenica da se jedan dio parlamentarne većine još uvijek nije pomirio sa realnom slikom da je Crna Gora priznala Kosovo trebala da bude ozbiljan alarm da nešto ne štima. Sve u svemu, na ovaj način se iz Crne Gore šalje veoma loša poruka prema našim međunarodnim partnerima da Crna Gora vanjsku politiku, umjesto sa njima, usklađuje sa Beogradom i Moskvom”, poručuje Zirojević i dodaje da se ovim gestom, narušavaju tradicionalno dobri odnosi između Crne Gore i Republike Kosovo, što nikako ne ide u prilog jačanju dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Izvor (naslovna fotografija):

Nikolić i Zirojević

Ostavite komentar

Komentari (0)