test

Smailović: Poražavajući i alarmantni podaci, veliki broj mladih praktično nestao između dva popisa

Standard

21/10/2024

19:12

Država nije vodila računa o sjeveru decenijama unazad. To je ključni uzrok ovako poražavajućih i alarmantnih podataka o iseljavanju stanovnika, rekao je danas šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Amer Smailović, gostujući u Info plusu na Adria televiziji. Kako je istakao, veliki broj mladih ljudi je praktično nestao između dva popisa.

On je ocijenio da smo popisom dobili objektivan prikaz stanja, te naglasio da neki podaci nisu iznenađenje.

“BSCG može biti zadovoljna dijelom izjašnjavanja o bošnjačkom nacionalnom identitetu. Porastao je broj građana koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, kao i broj građana koji govore bosanskim jezikom”, ukazao je, dodajući da, ipak, ne mogu u potpunosti biti zadovoljni, ali da “ostaje vremena da radimo na emancipaciji bošnjačkog stanovništva o njihovom nacionalnom identitetu”.

Komentarišući podatke o iseljavanju stanovnika, posebno iz sjevernog regiona, rekao je da treba revidirati strategije kada je u pitanju ravnomjeran regionalni razvoj, smisliti neke podsticajne mjere kako bi se mladi zadržali na sjeveru…

“Moraju se intenzivirati ulaganja u sjeverni region”, istakao je Smailović.

Popis je pokazao i to da u devet opština ima više birača nego punoljetnih građana. Šef poslaničkog kluba BS kaže da je tačan birački spisak potreba Crne Gore.

“To treba da bude jedan od prioriteta izborne reforme”, ocijenio je, konstatujući da će upravo sređivanje biračkog spiska, vjerovatno, biti najveći izazov.

Kazao je da je BSCG ušla u Vladu zbog dva ključna razloga – da se ubrza evropski put i da se nastave investicije u sjeverni region.

Imamo, istakao je, značajne pomake na evropskom putu, kao i značajan broj pokrenutih investicija na sjeveru.

“Ulazak u Vladu je državnički čin”, rekao je Smailović i dodao da bez BS i bošnjačkog naroda evropski put nije potpun.

Bošnjačka stranka predala je u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Šahovićima. Smailović je podsjetio da se ove godine se navršava 100 godina od, kako je kazao, monstruoznog zločina, koji se desio u mirnodopskim uslovima.

“Predali smo taj predlog kao čin koji će usmjeriti Crnu Goru ka sauočavanju sa prošlošću (…) Vjerujem da će je podržati većina poslaničkih klubova u Skupštini, ne vidim zašto ne bi”, zaključio je Smailović.

Izvor: Adria TV
Izvor (naslovna fotografija):

Smailović

Ostavite komentar

Komentari (0)