test

Spajić na Samitu Berlinskog procesa

Standard

14/10/2024

08:13

Premijer Milojko Spajić će, na poziv kancelara Savezne Republike Njemačke Olafa Šolca, učestvovati danas na Samitu Berlinskog procesa, saopšteno je iz Vlade.

Samitom u Berlinu obilježava se deset godina od osnivanja Berlinskog procesa što je prilika da šefovi država i vlada država Zapadnog Balkana, u saradnji članicama EU, pošalju poruku posvećenosti regionalnoj saradnji i podrže dalje napore na putu integracije regiona u EU.

“Na Samitu se očekuje potvrđivanje odluka u ključnim oblastima saradnje, donešenih na ministarskom nivou uoči Samita, ali i potpisivanje Sporazuma o pristupu visokom obrazovanju i upisu na studije Zapadnog Balkana, usvajanje Zajedničkog regionalnog tržišta za period 2025-2028 i Akcionog plana za njegovu implementaciju, kao i potpisivanje Deklaracije o ovom dokumentu”, navodi se u saopštenju.

U Berlinskom procesu učestvuje šest država zapadnog Balkana, devet država članica Evropske unije, Njemačka, Austrija, Francuska, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Italija, Poljska i Slovenija, institucije Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo. Takođe, u aktivnostima učestvuju i predstavnici civilnog društva, omladinskih organizacija i privreda zemalja Zapadnog Balkana, brojne regionalne oranizacije i međunarodne finansijske institucije.

Domaćin Samita je njemački kancelar Olaf Šolc, a učestvovaće i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Najavljeno je prisustvo najviših zvaničnika i iz ostalih država učesnica Berlinskog procesa.

Premijer Spajić će u Berlinu učestvovati na još jednom događaju na visokom nivou – Svjetskom zdravstvenom samitu.

Predsjednik Vlade Crne Gore biće na sastanku organizovanog u sklopu promocije „WHO Investment Round“ inicijative, uz kancelara Šolca, Bila Gejtsa i generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhana Gebrejesusa.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: VLADA CG

Ostavite komentar

Komentari (0)