test

TURBULENTAN DOLAZAK PAHORA U CG: Nevrijeme u Tivtu ”zarobilo” bivšeg slovenačkog predsjednika na beogradskom aerodromu

Standard

04/10/2024

11:49

Bivši slovenački predsjednik Borut Pahor imao je velikih problam tokom svog dolaska na 2BS forum u Budvi gdje je godinama jedan od redovnih panelista.

Pahor je trebao juče da sleti na tivatski aerodrom ali zbog olujnog vjetra koji već drugi dan duva velikom jačinom avioni nijesu mogli da slijeću, pa su uglavnom preusmjeravani ili vraćeni na destinacije sa kojih su poletjeli.

Bivši slovenački predjednik podjelio je na društvenoj mreži Instagram probleme sa dolaskom u Crnu Goru.

Jutarnji let iz Ljubljane za Beograd je bio miran i obećavajući. Let iz Beograda je u početku bio tačan, ali sve više i više turbulentatn. Nakon neuspjelog pokušaja slijetanja usljed jake oluje vratii smo se u Beograd”, napisao je Pahor na Instagramu.

On navodi da je avion poletio i drugi put iz Beograd, ali da je nakon novog neuspješnog pokušaja slijetanja ponovo vraćen u Beograd.

” Da li ćemo pokušati i treći put” napisao je Pahor dodavši da vrijeme na Aerodromu Nikola Tesla ”ubija” slušajuči Tejlor Svift.

Bivši slovenački predsjednik jedan je od redovnih panelista na 2BS forumu koji se od 4. do 6. oktobra održava u Budvi.

Pahor je obavljao najviše državne funkcije, pa je na mjestu četvrtog predsjednika Slovenije bio punih 10 godina, od 2012. do 2022. godine, kada mu je istekao drugi mandat.

Politikom je počeo da se bavi još u srednjoj školi. Kao student, ranih osamdesetih godina prošlog vijeka, zastupao je ljevičarske ideje. Bio je član Komunističke partije Slovenije sve do njenog preobražaja u Socijalističku partiju Slovenije.

Poltičku karijeru je zvanično započeo 1992. godine kada je izabran za zastupnika u Državnom zboru (slovenački parlament).

Izabran je za predsjednika slovenačkog parlamenta početkom 2000. godine. Na toj funkciji ostao je četiri godine i postao poznat kao „čovjek kompromisa“, zbog spremnosti da pregovara sa predstavnicima svih političkih opcija.

Na funkciju predsjednika je došao kada je u drugom krugu izbora pobjedio tadašnjeg predsjednika Danila Turka, a tokom mandata se zalagao za pomirenje desno i lijevo orijentisanih Slovenaca.

Evropska javnost stekla je uvid u njegov rad kada je 2004. postao član Evropskog parlamenta, a njegova stranka, Socijaldemokrate Slovenije (SD), primljena je u Socijalističku internacionalu.

Pahor je osnovao privatni institut Prijatelji Zapadnog Balkana prošlog decembra.

Misija Instituta je, kako je navode, da pomaže i savjetuje u vezi sa saradnjom zemalja regiona s evropskim i međunarodnim institucijama kao i u vezi sa saradnjom među narodima i državama Zapadnog Balkana. Institut je sa radom počeo krajem februara.

Izvor (naslovna fotografija):

Instagram

Ostavite komentar

Komentari (0)