test

Vujović: Nespretna komunikacija ili zaokret u suprotnom smjeru

Standard

21/06/2024

22:09

Zbunjujuća, šokantna i neustavna je izjava premijera Milojka Spajića o izmjenama Zakona o državljanstvu, na što ga podrškom uslovljava Demokratska narodna partija. Ukoliko bi Zakon, onako kako ga je opisao Spajić bio usvojen, to bi moglo da ima razarajuće posljedice za političku stabilnost u Crnoj Gori i njenu prozapadnu, proevropsku orientaciju. SNS predsjednik, Aleksandar Vučić, u Crnoj Gori bi određivao ishode izbornog procesa, kako to čini u Beogradu i nekim drugim opštinama Srbije gdje se uvoze birači, SNS sendvičari i botovi. To je gostujući u 24 sata Televizije E ocijenio predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja i profesor na Fakultetu političkih nauka, Zlatko Vujović.

Povezani Članci

“Moram da kažem da me prilično zbunila i šokirala tvrdnja predsjednika Vlade Milojka Spajića da će se pristupiti izmjeni Zakona o državljanstvu i da će se liberalizovati to pitanje, odnosno, da će se omogućiti stotinama hiljada državljana drugih država da postanu državljani Crne Gore i da steknu biračko pravo. Premijer je naglasio da bi oni dobili pravo glasa tek za deset godina, što je jednostavno neustavno,” kaže Vujović.

Podsjeća da je na to upozorilo više pravnika, jer državljanin Crne Gore, nakon dvije godine boravka u nekoj od njenih opština, dobija biračko pravo.

“Kada bi, hipotetički, onako kako ga je premijer opisao, Zakon bio usvojen, Ustavni sud Crne Gore imao bi pravo da ukine neustavne odredbe, odnosno, da umjesto deset godina, nametne ustavnu obavezu da ti državljani dobijaju biračko pravo nakon dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Na taj način bi se uvelo u birački spisak stotine hiljada birača, što bi imalo razarajuće posljedice za političku stabilnost u Crnoj Gori i njenu prozapadnu i proevropsku orijentaciju,” – istakao je Vujović.

To bi, napominje Vujović, značilo da bi predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić određivao ishode izbornog procesa.

“Imali bi veliki broj iznajmljenih, uvezenih birača koji bi u Crnoj Gori nametnuli ono što su nametnuli u Beogradu i u drugim gradovima Srbije. Jednostavno, zahvaljujući SNS sendvičarima i botovima izbori više nisu kompetitivni niti demokratski,” kaže sagovornik 24 sata.

Podsjeća da je u međuvremenu, predsjednik Vlade preko rekacije iz svog Kabineta, korigovao stavove o dvojnom državljanstvu. No, Vujović napominje da bi ukoliko se ostane pri prvobitnoj, Spajićevoj verziji, Crna Gora izgubila prozapadnu većinu.

“Jednostavno bi se preslikali neki politički stavovi susjedne Srbije, zahvaljujući uvozu ogromnog broja birača. I Crna Gora, ako je suditi po israživanjima stavova javnog mnjenja u Srbiji, ne bi imala čak ni većinu na eventualnom referendumu o članstvu u EU. Podrška NATO-u bi bila manjinska, da ne govorimo o nekim drugim građanskim vrijednostima. Građani Crne Gore više se ne bi pitali ko su njihovi predstavnici. Ne govorimo o srpstvu, crnogorstvu, nego uzmimo za primjer jednu opštinu, gdje građani žele da izaberu svog predstavnika. Oni ga više neće birati, nego će se organizovati određen broj autobusa, iz neke od susjednih država, kao što su to iskusili građani Beograda,” objašnjava sagovornik 24 sata.

Vujović kaže da želi da vjeruje da premijerova poruka nije njegov politički stav, već nespretna komunikacija sa javnošću.

“Ukoliko bi se desilo da to zaista zastupa predsjednik Vlade, vladajuća većina, onda bi to značilo da se Crna Gora gura u ogromnu nestabilnost… tako nešto moglo bi da dovede do potpuno legitimnih protesta svih onih koji žele da se pitaju o svojoj zemlji. Ponovo kažem, premijer je u međuvremenu ublažio stavove i nadam se da njegova prvobitna poruka nije stav Vlade. Jer, u suprotnom, riječ je o najvećem izazovu crnogorskog članstva u EU i pokušaju promjene prozapadne, proevropske većine, pokušaju da građani Crne Gore, bez obzira na nacionlanu pripadnost, postanu manjina u svojoj zemlji i da se više ne pitaju ni o čemu,” zaključio je Vujović.

Izvor (naslovna fotografija):

Politički analitičar ocijenio da je koncept manjinske vlade koji podstiču Ura i SNP poguban za građansko ustrojstvo države

Ostavite komentar

Komentari (0)