test

Budućnost Voli probila led i u Evropi, „plavi“ ubjedljivi u Trentu

Standard

09/10/2024

23:27

Nakon dva startna poraza, ubjedljivog od Bešiktaša i nesrećnog u produžetku od Gran Kanarije, košarkaši Budućnost Volija su upisali i prvi evropski trijumf u sezoni – tim Andreja Žakelja je u gostima savladao Trento 85:64 (18:16, 24:19, 23:9, 20:20), za prvi trijumf u grupi A Evrokupa. Budućnost je dobila tri od četiri četvrtine, a do sedme pobjede u devet mečeva protiv Trenta, trećeg uzastopno, došla je prije svega igri u trećoj četvrtini.

Crnogorski šampion je prvi put u sezoni „vezao“ dvije pobjede jer je proteklog vikenda u Laktašima pobijedio Igokeu, a u subotu u Zadru, u ABA ligi, ima priliku da uspješno završi i treće uzastopno gostovanje.

Budućnost je nakon prvih 10 minuta imala posjed prednosti (18:16), manje nego što je izgledalo da će da bude nakon više od polovine četvrtine, koju je crnogorski šampion odigrao veoma dobro, u oba pravca. Međutim, Podgoričani su napadački stali u posljednja tri minuta, tokom kojih su upisali samo dva poena sa linije penala (Mekinli Rajt).

Prvi poen na meču je ubacio Judoka Azubuiki (pogodio jedno od dva bacanja), a od vođstva od 3:2 „plavi“ su napravili seriju od 8:0, za tri minuta i pet sekundi, za vođstvo od 11:3, a tu prednost od osam poena su imali i na isteku sedmog minuta, kada je Rašid Sulejmon pogodio trojku (jedinu za goste u prvih 10 minuta) za vođstvo od 16:8. Do tog trenutka, Trento je u ubacio tri koša iz igre. Međutim, Budućnost do kraja četvrtine više nije uspijevala da nađe put do koša (promašila je tri šuta za dva poena i izgubila jednu loptu), pa je Trento do kraja četvrtine uspio da smanji minus na dva poena.

Druga četvrtina je bila nešto efikasnija, sa obje strane, a u tome su bili bolji Podgoričani, koji su u ovom kvartalu ubacili tri trojke iz četiri pokušaja (dvije Jogi Ferel i jednu Flečer Megi, obojica isto toliko pokušaja), dok je Trento promašio svih šest šuteva sa perimetra.

Italijanima je trebalo nešto više od minut i po da dođu do prvog i jedinog vođstva na meču (21:20). Odmah je stigao odgovor Podgoričana, odnosno koševi Kenana Kamenjaša, Rajta i trojka Ferela za vođstvo od 27:21, a Budućnost je, preko u ovoj dionici raspucanog Ferela (osam poena, ukupno 14 za poluvrijeme), na minut i 24 sekunde do odmora stigla i do prve dvocifrene prednosti (41:31). Trento je do kraja poluvremena samo smanjio minus za tri poena (42:35), i zbog toga što su gosti u tom intervalu upisali samo poena sa linije bacanja (Sulejmon).

Budućnost je prvom poluvremenu odigrala veoma dobru odbranu, nije dozvolila ni poen najboljem strijelcu Trenta u prva dva kola Džordanu Fordu (do ovog meča imao prosjek od 26 poena). Na polovini je meča imala bolje procentre šuta od

Trenta i za dva (52 – 50 %) i posebno tri poena (57,1 – 16,7 %), skok više (19-18), iako četiri manje ofanzivna (4-8), što, međutim, nije mnogo uticalo jer su Podgoričani bolje koristili drugi napad (8-2). Oba tima su imala po pet ukradenih lopti, a Budućnost asistenciju više (7-6), te izgubljenu loptu manje (8-9)…

Treća četvrtina je odlučila pobjednika, Budućnost je posljednjih šest i po minuta odigrala onako kako to želi Žakelj, prije svega kroz odbranu i skok. Domaćin je, naime, u ovom kvartalu ostavljen na svega devet poena, odnosno četiri koša iz igre, ali Trento nije uspio da upiše ni poen u posljednjih šest minuta i 39 sekundi, tokom kojih je Budućnost serijom 18:0 stigla do nedostižnih 65:44. Trento je, inače, bolje otvorio četvrtinu, nakon prva tri i po minuta je imao tri poena minusa (47:44), a onda je Budućnost „zaključala“ svoj koš.

Gosti su nakon treće dionice preuzela i primat u skoku (31-27), iako su i dalje imali manje ofanzivnih skokova (6-11). U ovoj četvrtini je prve poene po povratku u Budućnost upisao i Alen Omić (četiri), a i u ovom periodu meča je Ferel napadački bio najraspoloženiji sa sedam poena, ukupno 19 (6-5 za dva, 4-3 za tri poena) pred posljednjih 10 minuta.

Megi je trojkom na početku posljednjeg kvartala kompletirao seriju od 21:0 za maksimalnih 68:44 (bilo je i 70:46), nakon čega je bilo samo pitanje kojom razlikom će na kraju Budućnost slaviti pobjedu…

Ferel je meč završio sa 21 poenom, Nikola Tanasković je dodao 13 poena i četiri skoka, dok je Mekinli Rajt imao 10 poena i četiri uhvaćene lopte. Rašid Sulejmon je imao najviše asistencija – četiri, uz pet skokova i osam poena, dok je najbokji skakač bio Kamenjaš (sedam uhvaćenih lopti)…

Kod Trenta su dvoficfreni bili Kajl (13), Lemb (12) i Mavugbe (11).

Budućnost Voli u narednom kolu, 16. oktobra, dočekuje poljski Trefl Sopot.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

ABA

Ostavite komentar

Komentari (0)