test

Nova era u sportu: Ko je precizniji, NBA šuterski trener ili AI robot?

Standard

21/07/2023

17:15

U svijetu košarke se dogodio interesantan duel. Svjetski priznati NBA šuterski trener Chris Matthews, poznat kao Lethal Shooter (Ubojiti šuter), odmjerio je snage s naprednim japanskim košarkaškim robotom CUE6 baziranim na AI tehnologiji.



S ciljem pomjeranja granica atletskih performansi, vještačka inteligencija (AI) postaje sljedeći faktor koji “mijenja igru”.

Od olimpijskih šampiona iz ranih 1900-tih do današnjih osvajača zlatnih medalja, transformacija u atletskim performansama je zaista duboka. Ova evolucija je pokazatelj i rezultat naučnog i tehnološkog napretka, podaci o performansama i inovativna oprema su promijenili način treniranja, dok su istovremeno pomogli sportistima da nadmaše prethodne granice. Međutim, sada svijet ulazi u novu eru, a to je era vještačke inteligencije, odnosno AI tehnologije. Upravo AI obećava da će podići sportske performanse do neviđenih visina.

Sve to se našlo u fokusu kada se priznati NBA trener šutera, Red Bull sportista, Chris Matthews, koji je poznat kao Lethal Shooter, suočio s tehnološki naprednim AI košarkaškim robotom nazvanim CUE6 u vježbi šutiranja tokom koje su direktno suprotstavljene ljudske i robotske vještine. Podsjetimo, Matthews je prije NBA All-Star vikenda 2022. godine nadmašio NBA legende pogodivši 23 šuta za tri poena iz 25 pokušaja i to za 66 sekundi.

Povezani članci

Izvor (naslovna fotografija):

foto Klix

Ostavite komentar

Komentari (0)