test

Španija savladala Francusku u finalu EURO 2024

Standard

09/07/2024

23:00

Španija je prvi finalista Evropskog prvenstva.

Furija je u polufinalnom duelu u Minhenu savladala Francusku posle preokreta rezultatom 2:1 (2:1) i boriće se za četvrtu titulu prvaka Starog kontinenta u svojoj istoriji. Na poslednjem stepeniku čeka boljeg iz drugog polufinala Engleska – Holandija.

“Furija” je izborila svoje prvo finale Evropskog prvenstva poslije 12 godina, a priliku da se bori za trofej imaće peti put u istoriji, nakon što ih je do sada osvojila tri.

Već u devetom minutu dogodio se potpuni šok za “crvenu furiju”. Dembele je poslao dobru loptu ka Embapeu koji je uputio savršen centaršut ka Randalu Kolo Muaniju, a napadač Pari Sen Žermena se najbolje snašao između Naća i Laporta i glavom matirao nemoćnog Simona.

Svoju sjajnu igru na turniru u Njemačkoj još uvijek 16-godišnji Lamine Jamal je poslije svega uspio da kapitalizuje fantastičnim pogotkom u 21. minutu kada je sa više od 20 metara loptu od stative poslao iza leđa Menjona.

Trenutak za istoriju, poput gola takođe tinejdžera Pelea u finalu Svjetskog prvenstva 1958. godine, a fudbaler Barselone je postao najmlađi strijelac u istoriji Evropskog prvenstva sa nepunih 17 godina, koliko puni 13. jula, dan prije finala.

Nisu Španci stali tu, pa su u 25. minutu stigli i da povedu, najviše zahvaljujući Daniju Olmu koji se odlično snašao unutar kaznenog prostora i šutirao kada mu je “pomogao” Kunde od kojeg se lopta odbila u mrežu Francuza.

Krenula je Francuska na sve ili ništa uvođenjem Žirua, ali je Španija s velikim uspjehom ostvarila kontrolu nad utakmicom sve do posljednjeg zvižduka Slavka Vinčića koji je označio da će “Furija” igrati u finalu 14. jula od 21 sat protiv boljeg iz duela između Holandije i Engleske.

Meč u Dortmundu na programu je sjutra od 21 sat.

ŠPANIJA – FRANCUSKA 2:1 (2:1)

/Jamal 21, Olmo 25 – Muani 9/

Minhen

Stadion: Alijanc arena

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

ŠPANIJA (4-2-3-1): Simon – Navas (58. Vivijan), Naćo, Laport, Kukurelja – Rodri, Ruiz – Jamal (90+3. Zubimendi), Olmo (77. Merino), Vilijams (90+3. Tores) – Morata (77. Ojarzabal).

FRANCUSKA (4-3-3): Manjan – Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez – Kante (62. Kamavinga), Čuameni, Rabio (62. Barkola) – Dembele (79. Žiru), Kolo Muani (62. Grizman), Embape.

Izvor (naslovna fotografija):

AP photo/ Manu Fernandez)

Ostavite komentar

Komentari (0)