test

Globalna uzbuna zbog lažnog lijeka za mršavljenje i dijabetes

S Rastoder

20/06/2024

21:21

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je globalno upozorenje o lažnom Ozempicu - lijeku za dijabetes tipa 2, koji je postao popularan kao metoda mršavljenja.SZO je saopštio da bi lažni ljekovi mogli predstavljati opasnost za zdravlje. Organizacija je savjetovala ljudima da lijek nabavljaju samo preko ljekara, a ne opskurnih stranica na internetu ili putem društvenih mreža. Inače, aktivni sastojak Ozempica, semaglutid, pomaže osobama s dijabetesom tipa 2 da kontrolišu nivo šećera u krvi.

Međutim, injekcija takođe signalizira mozgu sitost. Dakle, lijek pomaže ljudima da izgube težinu smanjujući želju za jelom.

Činjenica da ljudi koji nemaju dijabetes koriste Ozempic kao lijek za mršavljenje, dovela je do nestašica i otvorila tržište za krivotvorene ljekove.

SZO je saopštio da je sve veća pojava krivotvorenog Ozempica, a vlasti u Velikoj Britaniji, SAD-u i Brazilu zaplijenile su lažne serije.

Rizik za zdravlje

Povezani članci

“Savjetujemo zdravstvenim radnicima, regulatornim tijelima i javnosti da budu svjesni ovih krivotvorenih serija ljekova”, rekla je dr Jukiko Nakatani, pomoćnica glavnog direktora SZO-a za osnovne ljekove i zdravstvene proizvode.

SZO je upozorio da neke lažne injekcije možda uopšte ne sadrže semaglutid ili da mogu sadržavati druge ljekove, poput insulina, što dovodi do “nepredvidivih” učinaka.

Ostavite komentar

Komentari (0)