test

Nebo nad Parizom će biti zona zabrane letova zbog bezbjednosti tokom otvaranja Olimpijade

Standard

24/04/2024

22:19

Vazdušni prostor nad Parizom biće zatvoren na šest sati u okviru velike bezbjednosne operacije tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 26. jula, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova i glavni operater pariskih aerodroma.Ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanin je saopštio da će se zona zabrane letova prostirati u radijusu od 150 kilometara oko Pariza.

Predsjednik operatera koji posjeduje i upravlja pariskim međunarodnim aerodromima Aeroports de Paris Augustin de Romanet rekao je na radiju Frans Info da su sve avio-kompanije unaprijed upozorene o zatvaranju i rečeno im je da će morati da lete oko ograničenog vazdušnog prostora tokom trajanja ceremonije otvaranja.

Najmanje jedan francuski vojni AVAKS avion nadziraće nebo tokom Olimpijade, koristeći svoj moćni radar da prati bilo kakve potencijalne prijetnje iz vazduha, rekao je komandant francuske AVAKS eskadrile za Asošijeted pres.

Drugi vojni avioni mogu da se podese da presreću sve neovlašćene letove koji ulaze u ograničeni vazdušni prostor.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu koja se po prvi put neće održati na stadionu već treba da se održi na rijeci Seni predstavlja najteži pojedinačni bezbjednosni izazov za organizatore Igara u Parizu, pošto se očekuje prisustvo oko 320.000 ljudi, kao i mnoštva stranih zvaničnika.

Ostavite komentar

Komentari (0)