test

Širom BiH danas će se u podne oglasiti sirene: Odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici

Standard

11/07/2024

11:34

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici danas će se na području Tuzle, ali i Kantona Sarajevo u 12 sati simbolično oglasiti sirene.

Kako je najavljeno, sirene će se oglasiti i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine u isto vrijeme, a emitovaće se jednolični ton u trajanju od 60 sekundi.

Zvaničnici su pozvali građane da se pridruže ovom simboličnom činu te da, tokom oglašavanja sirena, zastanu ukoliko su u pokretu, zaustave vozilo ili izađu ukoliko su na cesti te da na taj način način odaju počast žrtvama genocida.

“Čuvanje istine o genocidu u Srebrenici i sjećanje na nedužne civile naša je ljudska obaveza i odgovornost. Hvala vam na razumijevanju i učestvovanju u obilježavanju ovog važnog dana”, saopšteno je.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je 17-godišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumovani u maju 2023. godine na području opštine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumovani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Izvor: Klix.ba
Izvor (naslovna fotografija):

Klix.ba

Ostavite komentar

Komentari (0)