test

Naučna fantastika postaje stvarnost: Lenovo laptop sa providnim ekranom utire put novoj eri AI računara

Standard

29/02/2024

11:20

Uređaj, koji je za sada samo koncept, podiže cjelokupno korisničko iskustvo rada na računaru na potpuno novi nivo, a sva njegova briljantnost leži u inteligentnoj integraciji virtualnog i realnog.

Lenovo je na Mobile World Congress-u u Barseloni svjetskoj javnosti predstavio futuristički koncept prenosnog računara sa providnim ekranom – ThinkBook Transparent Display Laptop Concept.

To je prvi laptop do sada sa prozirnim Micro-LED displejem. Ekran dijagonale 17,3 inča, oko koga nema nikakvih ivica, donosi potpuno novo iskustvo interakcije i rada na računaru.

U donji panel uređaja, koji takođe djeluje prozirno, ugrađena je ravna tastatura osjetljiva na dodir, pa sve zajedno, uz providan ekran, odiše osjećajem visokotehnološke jednostavnosti. Uređaj podiže cjelokupno korisničko iskustvo na potpuno novi nivo, a sva briljantnost ovog prenosnog računara leži u njegovoj inteligentnoj integraciji virtualnog i realnog.

Uz sadržaj generisan vještačkom inteligencijom (AIGC), providni ekran omogućava nove načine “saradnje” kroz interakciju sa fizičkim objektima. Preklapanje digitalnih informacija sa njima omogućava stvaranje jedinstvenog sadržaja koga kreiraju korisnici.

Prozirnost displeju omogućava da se “prirodno” integriše u svoje okruženje. Korisnici računara donju površinu mogu neprimjetno da prebacuju između tastature i table za crtanje pomoću podržane pametne olovke, što otvara nove kreativne mogućnosti.

Vještačka inteligencija u kombinaciji sa providnim ekranom omogućava nove načine rada sa podacima i aplikacijama.

Micro-LED tehnologija pruža brojne prednosti u razvoju prozirnih ekrana. Visoka zasićenost boja u kombinaciji sa velikim kontrastom i osvjetljenjem ekrana do 3.000 nita omogućava optimalnu vidljivost i u zatvorenom i na otvorenom, pa je rad na računaru moguć u svakom okruženju.
Ova tehnologija će se svakako razvijati i budućnosti, pa će dalja optimizacija kvaliteta slike i unaprjeđenje podesive propustljivosti omogućiti veći stepen privatnosti u radu, kao i veću transparentnost za bolju interakciju sa objektima iz stvarnog svijeta.
Zato Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop Concept nije samo koncept, već futuristički prikaz (realne?) perspektive računara opremljenog vještačkom inteligencijom, koji spaja digitalna i fizička okruženja i unaprjeđuje korisničko iskustvo na do sada nezamislive načine.
Izvor (naslovna fotografija):

IZVOR: SMARTLIFE / KRUNOSLAV ĆOSIĆ

Ostavite komentar

Komentari (0)