test

Božović: Predaćemo zahtjev za štrajk, ali da će paralelno sa tim i pregovarati

Standard

07/02/2024

12:55

Predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija održali su danas prvi sastanak komisije koja će se baviti izmjena Granskog kolektivnog ugovora i zahtjevom za povećanje plata. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović nakon sastanka kazao je novinarima da će danas predati zahtjev za štrajk, ali da će paralelno sa tim i pregovarati.To je prvi sastanak komisije na koji će se kako kaže Božović usaglašavali predlozi Ministarstva finasija i Sindikata oko izmjena Granskog kolektivnog ugovora.

“Mogu da kažem, lični stav da razgovori u jednoj fer atmosferi, konstruktivni. Razmatrali smo više varijanti i to je poslato Ministarstvu finansija, ali, dakle, o detaljima dogovor je da ne pričamo dok iz Ministarstva finansija ne dođe konkretan, odnosno konačan stav”, kazao je Božović novinarama.

Predstavnici Sindikata će tokom dana predati odluku da pokreću generalni štrajk 19. februara. Ako se u međuvremenu dogovore sa nadležnima, povući će tu odluku.

“Više puta smo rekli da se paralelno pripremamo za štrajk. Mi smo u prethodnim danima vršili ozbiljne pripreme za štrajk. Tražili smo da se naši koleginice i kolege potpisima izjasne da li su za štrajk, ukoliko ne dođe do kompromisnog rješenja. Pa mogu da vam kažem da je preko 60 odsto radnika na nivou Crne Gore se izjasnilo da uđemo u štrajk ako ne bude kompromisa, da uđemo u štrajk 19. februara”, kazao je Božović i dodao da ako dođe do dogovora odluku o štrajku će povuć.

“Nadamo se da ipak neće doći do štrajka, jer štrajk je iznuđeno jedno rješenje, onda kad nemate više šta ili nemate opcije, a smatrate da ste u pravu. Mi apsolutno smatramo da smo u pravu po pitanju naše gransko-kolektivnog ugovora”, kazao je Božović.

Poručio je i da do 19. februara imaju vremena za dogovor, kao i da predlog vlade o uvećanju zarada od 15 odsto neto od septembra nije daleko od onoga što sindikat traži.

“To je negdje vrlo blizu, samo se traže modaliteti i da se to sprovede u djelo”, kazao je Božović.

Nastavak pregovora očekuje krajem ove ili početkom naredne sedmice.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)