test

Budva: Pola Ukrajinaca otišlo, cijene zakupa stanova padaju

Standard

01/03/2024

08:21

Broj ukrajinskih državljana se prepolovio u Budvi, što utiče na tržište nekretnina i turizam.“Prema sistemu za prijavu boravka RB90, od 1. novembra 2023. godine do 27. februara ove godine broj ukrajinskih državljana manji je za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, kazali su Pobjedi iz Turističke organizacije Budva.

Prije godinu i po Budvu je zapljusnuo talas ukrajinskih državljana koji su, nakon ruske agresije na njihovu državu, spas pronašli u metropoli turizma. Na hiljade Ukrajinaca, uglavnom imućnih, u Budvi su iznajmili stanove i kuće, očekujući da će se rat brzo završiti.

Danas su se mnogi vratili u Ukrajinu, ili otišli u druge države, uglavnom na zapad Evrope i Kanadu, jer u Budvi nijesu pronašli mogućnosti da započnu biznis, ili se zaposle, a potrošili su ušteđevinu.

Dolazak Ukrajinaca predstavljao je veliku finansijsku injekciju, gotovo da nije bilo djelatnosti u Budvi koja nije počela da ostvaruje veće prihode.

Cijene iznajmljivanja stanova vrtoglavo su rasle, promet u prodavnicama u zimskim mjesecima bio je kao u ljetnjem špicu, zadovoljno su ruke trljali i ugostitelji. Međutim, proteklih nekoliko mjeseci, naročito od kraja minule sezone, broj ukrajinskih državljana je u konstantnom padu.

Vlasnik “Kamin nekretnina” Dušan Ranković kazao je Pobjedi da po njegovim saznanjima Ukrajinci više nemaju novca i da se vraćaju u Ukrajinu.

“Ne znam zašto kada tamo rat još traje. Otkazuju stanove, vjerovatno nemaju novca više. Sada zakup stanova najviše traže Turci. Oni, međutim, ne mogu da plaćaju zakupnine koje su plaćali Ukrajinci, pa se sada kreću od 450 do 550 eura”, kaže Ranković.

Što se tiče kupovine stanova, kaže da trenutno ponude nema jer se prodaju mali stanovi, a njih u Budvi nema. Prolaze, ističe, stanovi čija je cijena do 100.000 eura, ali 95 odsto njih je već prodato.

“Većih stanova ima u ponudi, ali vidim da su počeli da grade ponovo zgrade u Tivtu, Budvi, Kotoru. Turci kupuju i dalje i naši ljudi koji rade u inostranstvu, a takođe i državljani Srbije i Republike Srpske. Kako je potražnja veća od ponude, nema razloga da cijene stanova padaju”, kaže Ranković navodeći da je cijena kvadrata u Budvi od 2.000 pa do 6.000, zavisno od lokacije.

Izvor (naslovna fotografija):

Budva

Ostavite komentar

Komentari (0)