test

CIJENE LETE U NEBO: Kvadrat stana u CG i do vrtoglavih 4.300 eura, zakup minimum 500 eura; Podstanari na primorju ugroženi

Standard

29/05/2023

11:57

Cijene nekretnina posljednje dvije godine ne prestaju da rastu, ali uprkos tome postoji veliko interesovanje i potražnja. Ako želite sebi prijuštiti kupovinu stana u Podgorici moraćete izdvojiti nevjerovatnih 2 000 eura po kvadratu, a ako ste podstanar morate izdvojiti kiriju od oko 500 eura. Oni koji žele život pored mora, pogotovo u mjesecima prije i tokom sezone, mogu da očekuju vrtoglave cijene zakupa koji se kreću od oko 800 eura. Kupovina stana na primorju iziskuje minimum 2.500 eura po kvadratu.

Usljed sve veće ekspanzije i nepredvidive geopolitičke situacije u svijetu, mnogi nemaju jasnu sliku o trenutnom tržišnom stanju.

Tokom 2022. su cijene nekretnina porasle za 40%, a ovaj trend je prisutan i tokom 2023.

Cijene se naravno razlikuju u zavisnosti od veličine stana, lokacije, opremljenosti, ali i starosti nekretnine.

Podaci sugerišu da su najskuplje lokacije su Budva i Tivat.

Koji faktori utiču na formiranje cijena nekretnina u 2023?

Jedan od faktora koji utiče na formiranje cijena nekretnina u Crnoj Gori je i ponuda i potražnja. Primorski region Crne Gore, kao i Podgorica su veoma popularani među kupcima, posebno strancima, što značajno utiče na formiaranje cijena.

Pored ovih faktora, postoje i drugi koji mogu uticati na cijene nekretnina u Crnoj Gori. Na primjer, politička stabilnost zemlje, ekonomski razvoj, ali i svjetske ekonomske prilike – sve su to faktori koji mogu uticati na formiranje cijena nekretnina.

Jasno je da su rat u Ukrajini i trenutna inflacija značajno doprinijeli kreiranju tržišnih uslova, te je potrebno pratiti aktuelna dešavanja kako biste detaljnije razumjeli tržište nekretnina.

Takođe, trenutno postoji veliki broj investitora i graditelja, zbog čega je ponuda stanova u ovoj zemlji velika – samo u Podgorici trenutno postoji 200.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u izgradnji.

U razgovoru za portal Standard agenti za nekretnine su kazali kako ne mogu sa sigrnošću da potvrde da cijene više neće rasti, ali da nema prostora za takvo nešto jer su dostigle do sada neviđene iznose.

Oni su takođe naveli da uprkos velikom interesovanju za zakup i kupovinu, uglavnom su interesenti strani državljani, koji mahom kupuju stanove u Podgorici, kao i na primorju.

Trenutno u Podgorici ne možete kupiti jednosoban stan za manje od 80.000 eura ili ga iznajmiti za manje od 550 eura, a ako želite stanovati u užem jezgru grada, svakako se pripremite na veće cijene od ovih.

Što se tiče primorja, život kraj mora sebi mogu prijuštiti samo oni sa dubljim džepom.

U Baru kvadrat stana se kreće od 2.500 do 2.700 eura. U Herceg Novom taj kadrat je najviše 3.000 eura, u Budvi do 3.700 eura, Kotoru 3.800 eura, a najvrtogalvija je cijena kvadrata u Tivtu koja iznosi nevjerovatnih 4.300 eura.

Sezona počela: Podstanari na primorju ugroženi

Zakup stanova na primorju je posebno problematičan u mjesecima prije i tokom sezone, jer vlasnici tada većinom izdaju stanove u varijanti stan na dan, sa cijenom koja doseže do 150 eura po danu u zavisnosti od opremljenost i lokacije smještajne jedinice.

Tako da građani Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje na primorju ili moraju izlaziti iz stanova u kojima su bili tokom godine jer ih vlasnici sezonski izdaju po principu stan na dan ili su prinuđeni da stvore vrtoglavu mjesečnu cifru.

Anastasija Đonović

Ostavite komentar

Komentari (0)