test

Đaci od danas u klupama, nastavnici u ljetnji raspust s većim platama

Standard

22/02/2024

06:53

Glavni odbor Sindikata prosvjete usvojio je predlog Vlade da im se od 1. jula uveća zarada deset odsto bruto, po koeficijentima, a od 1. septembra će dobiti još sedam odsto neto, odnosno kumulativno će dobiti 17 odsto neto uvećanja. Donijeli su odluku da prekidaju štrajk u školama i vrtićima - đaci od danas idu na časove.Trebalo bi danas ili sjutra sa Vladom da potpišu usvojeni sporazum.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović rekao je novinarima sinoć na konferenciji da je ponuda Vlade, odnosno premijera Milojka Spajića u suštini ono što su i tražili. Prvim uvećanjem na ljeto dobijaju ono što je bilo propisano Granskim kolektivnim ugovorom, a drugim dijelom, od septembra, se realizuje propisana stavka po kojoj početkom 2025. godine treba da dobiju dodatnih deset odsto na zaradu.

” Detalje i modalitete uvećanja zarada ne znamo još precizno”, rekao je Božović.

Većina članova Glavnog odbora podržala je prijedlog Vlade – za je glasalo njih 43 od 46, dvoje je bilo protiv, a jedan član se nije izjasnio.

Časovi će biti nadoknađeni

Iz Sindikata prosvjete je rečeno da će se propuštena nastava usljed štrajka nadoknaditi subotom, da zavisi od škola kako uredi taj dio, ali da ne moraju da to budu nastavni dani, već mogu da se organizuju dani talenata, sporta… Božović je kazao da je bilo hajke da će djeca ostati bez znanja i obrazovanja, što se, kako je rekao, neće desiti.

Istakao je da nijesu, ipak, prezadovoljni ponudom, ali i da su imali neravnopravnu borbu. Kazao je da je prvi put osjetio na svojoj koži kako se boriti sa sistemom, odnosno državom, koja je odbijala da im od januara uveća platu za deset odsto. Božović je ispričao i da su tokom organizacije štrajka suočavali sa velikim pritiscima, posebno, kako je kazao, od pojedinih direktora škola, koji se se obračunavali sa njima ,,KGB metodama“. Predsjednik Sidnikata je rekao da će oni biti prvi u redu kada bude trebalo da se primi uvećana plata.

– Ne mogu da kažem da smo izašli kao pobjednici, ali nijesmo ni kao gubitnici. Naša misija je da nam sistem bude bolji i da nastavni kadar bude zadovoljan – kazao je Božović.

Nema sankcija za štrajkače

Istakao je i da juče razgovarao sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija, te da očekuju, kao što je bilo riječi i na sastanku preskinoć, da ne bude sankcija prema nastavnicima koji su štrajkovali. Očekuje se i da Ministarstvo povuče tužbu koju je pokrenulo protiv Sindikata, jer smatraju da je štrajk pokrenut mimo zakona.

” U nedelju ujutru imali smo 160 škola sa 50 odsto štrajkača. Poslije sastanka sa ministarkom imali smo 138 skola. Tako da, šta je bilo u nedelju veče i ponedeljak ujutru, ne mogu vam reći. Ako misle da se revanširaju zaposlenima koji su bili u štrajku, mislim da nije to pravi način”, rekao je Božović.

On je ponovio da će oni povući prijave koje su podnijeli Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova.

Šta je minimum rada

Sindikat i Ministarstvo su se u prethodnom periodu sukobljavali zbog akta o minimumu procesa rada. Kada su pokrenuli štrajk, Sindikat je donio samoinicijativno akt o minimumu procesa rada, jer smatraju da je aktuelni nevažeći, iz 2006.godine, a po kom treba navodno da drže časove 45 minuta. Radnička organizacije je donijela propis po kom nastavnici nijesu morali da drže nastavu, već samo da dolaze u školu četiri sata i uređuju administrativne obaveze. To su učinili po uzoru na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Iz Sindikata su poručivali da su ranije u više navrata tražili od Ministarstav da donese novi akt, što ih ej obavezivalo da učine po Zakonu o štrajku, koji je donešen 2015.godine, ali taj resor to nije učinio.

Sindikalci su optuživali Ministarstvo za nedemokratičnost, da urušavaju njihovo ustavno pravo na štrajk, ali su im iz Ministarstva odgovarali da se mora poštovati uredba iz 2006.godine.

” Očekujemo da Ministarstvo narednih dana preda Agenciji predlog za donošenje akta o minimumu procesa rada u predškolskom i osnovnom obrazovanju”, rekao je Božović sinoć na konferenciji.

Predstavnici Vlade i Sindikata prosvjete nakon tri sata razgovora dogovorili su se u utorak veče kako treba da im se zarade uvežaju, ali su prosvjetari nastavili da štrajkuju, jer su čekali da dobiju zvaničnu ponudu od premijera Milojka Spajića.

Iz izvršne vlasti na tom sastanku bili su osim premijera i ministar finansija Novica Vuković i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović. Tri sata su razgovarali sa članovima Glavnog odbora.

Spajić je tada kazao novinarima da im je prosvjeta prioritetna kategroija i da će riješiti kroz određeni model mimoilaženje o povećanju zarada koje su imali u prethodnom periodu.

Kazao je da su time ispoštovali radnike, te da održavaju funkcionalnost sistema. Božović je tada prokomentarisao da mu je žao što ovakve razgovore nijesu vodili ranije, te je podsjetio da su u više navrata insistirali, molili su da im se objasni poslednja ponuda Vlade da im se zarade od septembra povećaju u neto iznosu od 15 odsto, ali da nijesu dobijali razumljive odgovore.

Kako je počelo…

Sidnikat prosvjete ranije je iz medija saznao da prosvjetarima neće biti uvećana plata deset odsto. Iz Vlade su tada saopštili da su krivi prethodnici, odnosno da Ministarstvo finansija nije planiralo iznose određenim smjernicama. Sindikat im je odgovorio da su to priče za malu djecu, te da su novac koji je trebalo oni da dobiju usmjerili penzionerima kojima su povećali minimalnu zaradu.

Radnička organizacije je predsavnicima Vlade dala bila rok do kraja januara da se dogovore o povećanju zarada ili će pokrenuti štrajk. Njihovi pregovori su se prolongirali, a oni su ujedno pripremili teren i pokrenuli su radikalizaciju, odnosno štrajk. Prvi dani štrajka su odmicali tako što su direktori obrazovnih ustanova, po nalogu Ministarstva, iščitavali zaposlenima propise po kojima navodno treba da drže nastavu, jer moguu suprtonom da ostanu bez posla. Škole je posjećivala i policija koja je prikupljala informacije o štrajku, te su pojedini profesori iz Rožaja podnijeli krivičnu prijavu tužilaštvu protiv jednog policajca optužujući ga da ih je fotografisao mimo zakona i da je zloupotrijebio službeni položaj. Iz Sindikata su na sve to gledali kao na vidove pritisaka koji su pojedine profesore dodatno motivisali na buntovnost, dok su se neki i povlačili, zbog straha od odmazde. 

,,Vlada slabi sindikate, a time i radnička prava“

Božović je na konferenciji prokomentarisao da Vlada namjerava da kroz Zakon o zaradama u javnom sektoru uvrsti, odnosno preuzme koeficijente iz Granskog kolektivnog ugovora, čemu se radnička organiazacija protivi. Smatraju da se time želi slabiti sindikat, a time i radnička prava.

” Mi imamo regulisane koeficijente i nema potrebe da se to izuzima. Jaki sindikati samo mogu da se izbore za veća prava i plate zaposlenih. Zato moramo da sačuvamo GKU”, rekao je Božović.

Istakao je da je u komisiji Vlade koja se bavi ovom temom i ponovio da je za njih prijedlog neprihvatljiv.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević oglasio se juče saopštenjem i naveo da je vrlo sporan prijedlog premijera Spajića koji je u sporazumu sa prosvjetarima naveo da će se novim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji se planira usvojiti do kraja drugog kvartala ove godine, zaposlenima u prosvjeti, a to znači i ostalima iz javnog sektora, tabela sa koeficijentima premjestiti iz GKU u taj novi akt.

” Značenje ovih namjera je da se u budućnosti sindikati kao reprezetativni zastupnici, to jest svi zaposleni iz javnog sektora neće pitati o visini svojih zarada ili koeficijenata, nego će se pitati vladajuća skupštinska većina ili Vlada. Značenje ovih namjera je klasičan uvod u jednu autokratiju, odnosno u diktaturu”, rekao je Rakočević.

Pozvao je sve sindikate javnog sektora da ne dozvole revitalizaciju diktature.

” Koja je poslednje vrijeme toliko vidljiva kroz sva dubiozna postavljenja na značajne javne funkcije, kao i kroz njihove provizorne postupke i odluke koje građanima Crne Gore veoma jasno poručuju „ džabe ste krečili “”, naveo je on.

Zahvalili se predsjedniku države što ih je podržavao

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je juče sa predstavnike Sindikata prosvjete Crne Gore, na zahtjev koji su kabinetu uputili protekle sedmice.

Predsjednik Milatović je, kako je saopšteno, poručio da je ulaganje sredstava u kontinuirano, usavršavanje svih nastavnika i poboljšanje njihovog ekonomsko-socijalnog statusa prioritet, ako želimo bolji kvalitet obrazovanja, te da je bitno da se djeca što prije vrate u školske klupe.

” Predstavnici Sindikata prosvjete su, zahvalili predsjedniku što je javno branio njihovo ustavno pravo na štrajk”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dobrilo Malidžan/ Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)