test

Dom zdravlja Podgorica: Sjutra vanredni termin za vakcinaciju protiv “velikog kašlja”

Standard

02/12/2023

16:05

Dom zdravlja Glavnog grada saopštio je da će sjutra u zdravstvenom objektu Stara Varoš biti organizovan vanredni termin za vakcinaciju djece.

Vakcinacija će se obavljati od 9 do 17 sati. 

“Apelujemo na roditelje i staratelje koji imaju djecu koja nisu vakcinisana ili nisu primila sve tri doze vakcina iz primarne serije, kao i oni koji nisu primili revakcinu u drugoj od života i pred polazak u školu da dovedu svoju djecu na vakcinaciju i na taj način sprijeće oboljevanje od velikog kašlja, kao i od drugih oboljenja koje se ovim vakcinama mogu spriječiti”, piše u saopštenju Doma zdravlja. 

Podsjetimo, Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je tokom novembra prijavljeno 22 slučaja obolijevanja od pertusisa, bolesti koja je poznata i pod nazivom ”veliki kašalj“.

Kako su saopštili, do sada je veliki kašalj registrovan kod troje lica uzrasta ispod godinu dana, kod jednog lica u uzrasnoj grupi 1-5 godina, kod jednog lica u uzrasnoj grupi 6-10 godina, kod 15 lica u uzrasnoj grupi 11-15 godina, kod jednog lica u uzrasnoj grupi 16-20 godina i kod jednog lica starijeg od 60 godina.

Sva tri oboljela u uzrasnoj grupi ispod godinu dana bila su bolnički liječena i prema dostupnim informacijama otpuštena su na kućno liječenje.

Do sada je registrovano 11 oboljelih u Podgorici, četiri u Danilovgradu, dva u Budvi, i po jedan u Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom.

Izvor (naslovna fotografija):

Dom zdravlja Podgorica

Ostavite komentar

Komentari (0)