test

Došljak: Porast nasilja u školama crveni alarm za crnogorsko društvo, institucije ozbiljnije i odgovornije da se pozabave ovim problemom

Standard

02/04/2024

21:24

Jučerašnji nemili događaj, u školskom dvorištu u Beranama, tjera nas na kontinuiranu zabrinutost o stanju u naṣ̌em druṣ̌tvu, kazala je članica Predsjedništva Savjeta mladih DPS Crne Gore, Jovana Došljak

“Nakon nekoliko prijavljenih i učestalih tuča u posljednje vrijeme u naṣ̌oj državi, najviṣ̌e pažnje zaokupila je ova u Beranama, kada je viṣ̌e izvrṣ̌ilaca – starijih maloljetnika, nanijelo teṣ̌ke tjelesne povrede jednom mladiću. Ovo je joṣ̌ jedna u nizu onih koje nam ukazuju u kakvom smo ozbiljnom društvenom problemu”, kazala je Došljak. 

Podsjećamo, beranska policija obaviještena je od strane zaposlenih u Kliničko bolničkom centru Berane, da je na ukazivanje ljekarske pomoći u tu ustanovu doveden A.R. (18), učenik Srednje medicinske škole „Dr. Branko Zogović“ u Beranama. Policija je rasvijetlila događaj, identifikovala je maloljetne počinioce. 

“Ovaj, kao i ostali problemi, koji su u stalnom porastu, predstavljaju alarm da se moramo ozbiljno institucionalno pozabaviti njime. Shvatimo, konačno, u kakvom nam druṣ̌tvenom ambijentu djeca rastu, grade svoje živote i biraju uzore. U ovom postojećem, gotovo je nemoguće izgraditi kvalitetan sistem vrijednosti, kada se svakodnevno susrijećemo sa pogreṣ̌nim uzorima i urušavanjem svih vrijednosti, koje se ne bi smjele plasirati djeci od najmlađeg doba”, kaže Došljak. 

Nažalost, to se, ističe, svakodnevno čini.

“Prioriteti bi morali da budu adekvatne i oṣ̌trije vaspitne i kaznene mjere, a na institucijama je da iste i primjenjuju, da ne pokazuju slabost, i da se povlače pred ovim pojavama. Osuđujemo ovaj i sve slične napade, uz insistiranje, da se sve nadležne institucije maksimalno uključe u rasvjetljavanje ovih događaja i adekvatnim mjerama zaustave ovakve sukobe. Društvo mora pokazati odgovornost, jer ovo vodi anarhiji, u kojoj je izgubljena svaka civilizovana vrijednost. Anarhija nije i ne smije biti cilj crnogorskog društva nego evropski kvalitet života, uz poštovanje ljudskih prava”, zaključila je Došljak. 

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)