test

IJZCG: Registrovana 154 slučaja velikog kašlja od početka novembra

Standard

25/12/2023

16:03

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je od početka novembra registrovao 154 slučaja obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

“Kod 120 oboljelih bolest je potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 34 osobe prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom. Među registrovanim slučajevima (154), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (81), potom u uzrasnoj grupi 6-10 godina (22), u uzrasnoj grupi 26-64 godine (21), 1-5 godina (13), 16-20 godina (8), ispod 1 godine (6), preko 65 godina (2) i jedan slučaj u uzrasnoj grupi 21-25 godina”, naveli su u IJZCG.

Kažu da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici (112) i Danilovgradu (22), potom u Budvi (3), Cetinju (3), Tivtu (3), Zeti (3), Kotoru (2) i po jedan slučaj u Andrijevici, Bijelom Polju, Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima.

“Od 154 registrovana slučaja, kod 142 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane ili ne postoji podatak o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)”, dodaju u IJZCG.

Vakcinacije

Počev od trećeg decembra vikendima su organizovani dopunski termini za vakcinaciju.

“Tokom pet dana vikenda (3, 16, 17, 23. i 24. decembra) roditelji su mogli dovesti djecu i vakcinisati ih protiv svih bolesti iz redovnog kalendara (pertusisa, morbila, zauški, rubele, humanog papilloma virusa i drugih). U dopunskim terminima neku od kombinovanih vakcina sa komponentom protiv pertusisa primilo je 258 djece, vakcinu protiv morbila, zauški i rubele primilo je 46 djece, dok je vakcinu protiv humanog papilloma virusa primilo 165 djevojčica/djevojaka”, navode u IJZCG.

Vakcinacija se, kako ističu, kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

Ističu da je pertusis oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

“Apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da tokom prazničnih dana budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa, COVID-19, RSV – respiratornog sincicijalnog virusa) na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći”, podvukli su u IJZCG.

Dodaju da adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

Izvor (naslovna fotografija):

IJZ

Ostavite komentar

Komentari (0)