test

Nadežda Basara prekinula saradnju sa KCCG-om

Standard

13/06/2024

14:35

Jedana od najvećih i najpriznatijih svjetskih stručnjaka iz oblasti hematologije i onkologije Nadežda Basara prekinula je saradnju sa Kliničkim centrom Crne Gore.

“Klinički centar Crne Gore (KCCG) ponudio je profesorki Nadeždi Basari produženje istovjetnog ugovora kakvog je imala do 1. juna 2024. godine. Koleginica je, kako smo to ranije i saopštili, na sastanku koji je u aprilu održan u Ministarstvu zdravlja prihvatila nastavak saradnje da bi nas naknadno obavijestila da “više nije zainteresovana za produženje ugovora sa KCCG””, naveli su iz KCCG.

Podsjećamo, KCCG je 1. juna 2023. godine potpisao Ugovor o pružanju konstultantskih usluga sa prof. dr Nadeždom Basarom, eminentnim stručnjakom, hemato-onkologom. Svjetski poznata doktorka po liječenju pacijenata transplantacijom matičnih ćelija, u prethodnih godinu dana pružala je konsultantske usluge hematolozima i onkolozima Kliničkog centra.

“Bez zalaženja u detalje, KCCG informiše javnost da nikome ko za to nije nadležan i ovlašćen, ne priliči da pokuša da sistematizuje i resistematizuje radna mjesta u KCCG niti da formira ili reorganizuje odjeljenje i centre po sopstvenom nahođenju. Istovremeno, nije ni zakonito, pa ni uputno da eksterna lica pokušaju da odrede Fondu za zdravstveno osiguranje s kojom klinikom treba, a s kojom ne treba da potpisuje ugovore”, naveli su iz KCCG.

Ističu da su počeli pregovore sa više stručnjaka.

“KCCG žali zbog odluke profesorke Basare kojoj smo zahvalni na svemu što je uradila u našoj ustanovi u posljednjih godinu dan i želimo joj nastavak uspješne karijere. Odmah po saznanju da dr Basara ima druge planove, KCCG je počeo pregovore sa više stručnjaka iz oblasti hematoonkologije pod čijim mentorstvom će i početi transplantacije matičnih ćelija u našoj ustanovi tokom ove godine”, saopštili su iz KCCG.

Izgradnja i opremanje sterilne sobe, kako navode iz KCCG, privodi se kraju, kao i nabavka neophodnih ljekova koji do sada nijesu bili na listi odobrenih ljekova.

“Takođe, Zavod za transfuziju krvi je bio vrlo aktivan u pribavljanu nephodne opreme za delikatne procedure kao što je transplantacija koštane srži. Odmah po okončanju pregovora sa novim potencijalnim konsultantima, KCCG će o tome izvijestiti javnost, a ubrzo nakon toga, kako očekujemo, izvešćemo i prvu transplantaciju”, navode u saopštenju

Izvor (naslovna fotografija):

Screenprint/ Zputube/ rtcg

Ostavite komentar

Komentari (0)