test

NARASLI PROBLEMI ČISTOĆE: DVA miliona duga DEPONIJI, više od 300.000 za poreze – zaposlili vozače koji su zbog krađe goriva dobili otkaz

I. Đoković

21/03/2024

12:02

- Zapošljavanje bivših radnika koji su potkradali preduzeće.

- Dva miliona duga prema Deponiji.

- Dug prema Deponiji za godinu dana porastao za milion eura.

- Više od 300.000 eura duga za poreze i doprinose

- Milionsko potraživanje od građana i firmi zbog neizmirenih obaveza.

Čistoća DOO Podgorica ima milionske dugove prema drugim preduzećima i Poreskoj upravi, ali i višemilionska potraživanja od građana i firmi koji ne izmiruju svoje obaveze na vrijeme.

Kako su za Standard saopštili iz ovog preduzeća dugovanja po osnovu neregulisanih poreza i doprinosa za januar i februar 2024. godine iznose 320.601,97 eura.

Osim ovih dugova, Čistoća ima veliko oterećenje po sudskim presudama po osnovu manje isplaćenog prevoza zaposlenima,na osnovu čega troškovi za tu isplatu iznose, kako su kazali, 504.612,16 eura.

Upravo sa ovim troškovima Čistoća će imati nova dodatna opterećenja na već postojeći dug, kako veliki broj zaposlenih još uvijek nije ostvario svoje pravo, no kako kažu postigli dogovor da se isto isplati putem mirnog rješavanja sporova, čime su preduzeće oslobodili bespotrebnih sudskih troškova.

Iz Čistoće dugovanja za poreze i doprinose pravdaju da je od novembra 2023. godine došlo do povećanja zarada zaposlenima po osnovu primjene novog GKU, te da su samim tim i povećane obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

Osim dugovanja po osnovu poreza, doprinosa i sudskih poravnanja, Čistoća privrednom društvu Deponija duguje vrtoglavih 2.052.384,42 eura, a podaci koje su dostavili portalu Standard pokazuju da je za nešto više od pola godine taj dug narastao za čak milion eura!

Ovako zabrinjajvajuće stanje finansije Čistoće dijelom se može otpisati i na nemogučnost naplate potraživanja od fizičkih i privrednih lica na osnovu izvršene usluge sakupljanja i transporta komunalnog otpada.

Nevjerovatno zvuči činjenica da fizička lica u Podgorici za ove usluge duguju preko tri miliona eura. Podaci koje je portal Standard dobio od Čistoće pokazuju da fizička lica duguju 3.044.942,85 eura eura, dok dug pravnih lica, po istom osnovu, iznosi 1.684.501,75 eura.

Iz Čistoće kažu da na sve načine pokušavaju da naplate dugovanja i da to čine i preko sudskih izvršitelja, ali očigledno da to za sad ne daje rezultate.

Iz ovog preduzeća su istakli da sa ciljem evidencije novih i reevidencije postojećih korisnika svakodnevno teren obilaze ekipe, koje evidentiranjem novih površina uvećavaju prihode, te da pored novih korisnika, to su u većini slučajeva dodatni objekti privrednih subjekata, koje su već imali u evidenciji, a koje vlasnici nijesu blagovremeno prijavili, što je njihova zakonska obaveza.

PONOVO ZAPOSLILI BIVŠE RADNIKE KOJI SU RANIJE KRALI GORIVO

No, osim milionskih dugova Čistoća je zakazala i na planu ljudskih resursa.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard Čistoća DOO je prije nekog vremena raspisala konkurs za prijem u radni odnos vozaće teretnih specijalnih komunalnih vozila. Nakon isteka konkursa prema nezvaničnim informacijama Standarda zaposlene su četiri osobe ( imena poznata redakciji) koje su već bile zapošljene u tom preduzeću i protiv kojih je vođen disciplinski postupak zbog krađe goriva.

Nakon vođenja kompletnog postupka, u kom je dokazano da su otuđili gorivo, nalaza vještaka, sedmorici zaposlenih je prestao radni odnos, nakon čega su isti pokrenuli postupak za poništenje rješenja o prestanku radnog odnosa pred nadležnim sudom.

Postupak je vođen i pred Višim sudom, koji je potvrdio prvostepenu presudu, koja je u korist DOO Čistoća, odnosno da su isti otuđili gorivo i da je to razlog prestanka radnog odnosa.

Iz Čistoće na pitanje Standarda zašto su zaposlili bivše radnike koji su oštetili preduzeće, što je pravosnažnom presudom potvrđeno, odgovaraju da su te osobe ispunjavale sve uslove potrebne za zasnivanje radnog odnosa.

“Shodno predviđenoj zakonskoj proceduri, po oglasu za prijem u radni odnos na radno mjesto vozač teretnog i specijalnog komunalnog vozila, primljena su lica koja su ispunjavala sve uslove potrebne za zasnivanje radnog odnosa, u smislu odredbi Zakona o radu”, stoji u njihovom odgovoru.

Iako su iz Čistoće naveli da ove osobe ispunjavaju sve uslove shodno Zakonu o radu nevjerovatno zvuči da osobe koje su već oštetili preduzeće mogu da ispunjavaju bilo kakve uslove da bi bile ponovo zapošljene u tom preduzeću.

PODGORICA ZATRPANA SMEĆEM

Osim problema sa naplatom Čistoća očigledno ima problema sa odvozom smeća, jer slike iz Glavnog grada koji je sve više zatrpan smećem, šalju ružnu poruku.

Kontejeneri pored kojih danima stoji nagomilano smeće i čeka na odvoz teško da mogu biti slika i prilika jednog Glavnog grada, ali sa Podgoricom to očigledno nije slučaj, pa tako građani raveoltirani i razočarani svakodnevno šalju fotografije da su im anselja zatrpana smećem.

Kad se uzme u obuzir da dolaze sve topliji dan,i Čistoća će svoje probleme morati brzo da riješi kako više građani i gosti Podgorice ne bi morali da uz ružne slike trpe i neprijatan miris koji će uskoro početi da se širi ulicama sa prepunim kontejnerima.

Izvor (naslovna fotografija):

DAN

Ostavite komentar

Komentari (0)