test

Odović: Ozbiljne kazne za nelegalne objekte, moguć moratorijum na gradnju na Žabljaku

Standard

08/12/2023

22:35

Građani će pod veoma povoljnim uslovima moći da legalizuju nelegalne objekte, ali će kazne za buduću gradnju mimo Zakona biti veoma oštre, saopštio je ministar prostornog palaniranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović gostujući u emisiji ``Okvir``.

U planu je, kako je kazao, izmjena Zakona o legalizaciji, a Odović je takođe najavio rušenje nelegalne Lamele u naselju Ljubović u Podgorici naredne godine, za šta će biti opredijeljen novac iz budžeta.

Razmišljaju, kaže Odović, o uvođenju moratorijuma na gradnju na Žabljaku, ali i nekim drugim opštinama.

“Zakon o legalizaciji imaće jako striktne kazne i u smislu krivičnog djela odrediće se nelegalna gradnja objekata u Crnoj Gori”, dodao je on.

Podsjetio je da je stari zakon povučen.

“U interesu je građana da se riješi problem nelegalnih objekata. Država mora preuzeti odgovornost za urbanistički haos. Imali smo dobre zakone o legalozaciji, kao što je onaj iz 2016. godine, ali tu smo imali situaciju da su se legalizovali objekti povlašćenih”, naveo je Odović.

Govoreći o urbanističkom haosu na Velikom pijesku i u Budvi, Odović je kazao da je to sve jako teško deurbanizovati, s obzirom koliko ima objekata.

“Imamo velike uništene prostore koji su otišli u nepovrat”, poručio je Odović.

Milan Barović, glavni planer zajednice opština podsjetio je da po sadašnjem zakonu veliki broj objekata čeka status regulacije.

“Insistirali da se postupak umanji i da se smanji proces planske dokumentacije. Veliki broj tih predmeta nema potpunu dokumentaciju. U Podgorici je, na primjer, u jednom naselju predato 60 zahtjeva koji su bukvalno potpisani istim rukopisom”, dodao je on.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Podgorice Luke Rakčevića, Zakon o prostornom planiranju i izgranji objekata je jako teško sprovodiv.

“Taj proces je pošao u skroz drugom pravcu i proces planske dokumentacije se radi jako sporo. Moramo biti oprezni prema ljudima koji su poštovali zakon od prvog dana”, naveo je on.

Profesorica na Univerzitetu u Lisabonu i članica udruženja KANA Sonja Dragović, kaže da je Kolašin najsvježiji primjer najvećeg gradilišta u Crnoj Gori.

Izvor: rtcg

Ostavite komentar

Komentari (0)