test

Završen protest ispred zgrade Vlade, novo okupljanje najavljeno za sjutra uz poruku da usvajanje Rezolucije o Srebrenici može izazvati sukobe na Balkanu

Standard

22/05/2024

19:14

Završeno je nenajavljeno protestno okupljanje građana nezadovoljnih najavom izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.Protest je održan ispred zgrade Vlade, a okupljeni su skandirali “Dolje Vlada”, “Izdaja, izdaja”, “Ostavke, ostavke”. Nosili su trobojke, ruske i srpske zastave, a pojedinci i majice sa oznakom “Z”, koja predstavlja simbol ruske agresije na Ukrajinu.

Protest je završen uz poziv na novo okupljanje sjutra u 16 sati. 

Kako se može vidjeti na fotografijama, okupljeni nose ruske zastave, trobojke, ali i državne zastave Srbije. Osim toga, primjetno je i da nekolicina građana nosi majice sa slovom Z koje predstavlja simbom ruske agresije na Ukrajinu.

Na skupu je govorio Novica Đurović, koji je ocijenio da je “projekat Srebrenica nastavak viševjekovnog zločna nad Srbima.

“Spajiću mi smo navikli da nam danas govoriš jedno, sutra drugo. Spajicu na rubikonu si. Pokaži sjutra jesi li sa svojim glasačima ili njihovim neprijateljima. Ovaj slobodni narod nije došao da ruši vladu, već da pomogne da se ne donese nesrećna odluka i da kažemo da nećemo dozvoliti da se na naš obraz utisne žig genocidne zvjeri”, rekao je Đurković.

Povezani članci

Predsjednik NVO “Miholjski zbor” Zdravko Nišavić najavio je da će se sjutra, ukoliko se izglasa Rezolucija, okupiti u većem broju nego  danas. Nišavić je pročitao obrazloženje pravnika koji tvrde da se u Srebrenici nije desio genocid.

“Usvajanje ovakve rezolucije može samo da provocira nove sukobe i nezadovoljstva na Balkanu”, naveo je Nišavić.

Poručeno je da je glasanje Crne Gore za Rezoluciju “opasan čin jer Crna Gora nije samo zemlja srpskog naroda već i srpskih žrtava”.

“Najdublje poštovanje za srebreničke žrtve. Nikad nećemo umanjiti stradanje srebreničkih žrtava, jer sve žrtve zaslužuju pravdu, međutim nikad nećemo prihvatiti da se zločin okarakteriše genocidnim”, poručeno je sa protesta, uz zahtjev da bude usvojena rezolucija o stradanju svih civila u bivšoj Jugoslaviji.

Na protest su došli poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, nosilac liste “Budva naš grad” na lokalnim izborima  Nikola Jovanović, predsjednici vanparlamentarnih stranaka Prava Crna Gora Marko Milačić i Slobodna Crna Gora Vladislav Dajković.

Prisutni skandiraju “izdaja izdaja” i “dolje vlada”.

 (Foto: RTCG)

“Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu”, rekli su organizatori skupa.

 (Foto: RTCG)

Organizatori skupa:

 • Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”
 •  Srpski kulturni klub “Sveti Sava”
 • Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja.
 • Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918.
 • NVO “Herceg” – Pljevlja
 • NVO “Srpska nit”
 • NVO “Božuri”
 • NVO “Stupovi”
 • NVO “Miholjski zbor”
 • NVO “Serdar”
 • “Noćni vukovi”

Očekuje se da se skupština UN održi, nakon prethodnih odlaganja, 23. maja.

Ostavite komentar

Komentari (0)