test

Protest prosvjetara u pet do dvanaest ispred Skupštine

Standard

22/12/2023

08:24

Sindikat prosvjete Crne Gore pozvao je juče zaposlene u školama na protest 27. decembra ''u pet do dvanaest'' (11.55) ispred Skupštine Crne Gore zbog kršenja Granskog kolektivnog ugovora. Prosvjetari, nezadovoljni zbog odbijanja Vlade da im poveća koeficijente za plate za 10 odsto od 1. januara 2024. godine, protest organizuju pod sloganom „Odbranom svojih prava branimo dostojanstvo profesije“.Predstavnici Sindikata Jovan Drašković i Janko Adžić juče su u Skupštini Crne Gore razgovarali sa predsjednikom poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilijem Čarapićem i predsjednikom poslaničkog kluba URA Milošem Konatarom u vezi sa predlogom Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu i uvećanja zarada prosvjetnim radnicima predviđenih Granskim kolektivnim ugovorom, piše Dan.

“U razgovoru sa šefom poslaničkog kluba PES-a nije postignuta saglasnost, ali je iskazano očekivanje novog susreta predstavnika Sindikata prosvjete Crne Gore i Vlade Crne Gore i nada u postizanje dogovora. Šef kluba poslanika URA Miloš Konatar izrazio je punu podršku stavovima prosvjetnih radnika za isplatu ugovorenih koeficijenata zarade za 2024. godinu i istakao da se moraju poštovati obaveze potpisane u GKU za oblast prosvjete”, saopšteno je iz Sindikata.

Premijer Milojko Spajić je prethodne sedmice saopštio sindikalcima da trenutno nema uslova za rast koeficijenata, te da će prosvjetari dobiti veće plate u okviru programa „Evropa sad 2“. Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović kazala je nedavno za Dan da bi taj program trebalo da se realizuje krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Bivši ministar prosvjete Miomir Vojinović i predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović potpisali su 28. decembra 2022. godine novi GKU, kojim je nakon dužih pregovora, predviđeno postepeno povećanje plata u prosvjeti za 45 odsto. Zaposleni su 1. januara 2023.godine dobili prvo uvećanje plata, a u naredne dvije godine trebalo je da uslijedi povećanje po 10 odsto. Sindikat je najavio i tužbe zbog kršenja GKU, kao i mogućnost da bojkotuju početak drugog polugodišta.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Fejsbuk

Ostavite komentar

Komentari (0)