test

Jokić traži smjenu predsjednika Odbora direktora

Standard

27/07/2024

13:14

Opština Kotor, kao većinski vlasnik Luke Kotor, sa 56,97 akcijskog kapitala, našla se u nesvakidašnjoj situaciji da sa tri člana Odbora direktora nema većinu za donošenje odluka.



Ovakva situacija aktuelna je od prije mjesec, kada je izabran novi predsjednik Odbora direktora Đorđije Radanović (Za budućnost Kotora), koji je jedan od tri člana Odbora ispred većinskog vlasnika Opštine Kotor, a koji nije glasao za prijedlog većinskog akcionara da, u skladu sa zakonom i koalicionom sporazumom, ispred većinskog vlasnika za članove borda budu birani Radanović i Mano Rebronja (Ura) a Ljiljana Popović-Moškov (Ura) za predsjednicu Odbora direktora, već je uz podršku manjinskih akcionara glasao za sebe. U bordu su i predstavnik Fonda PIO Bojan Stanković i predstavnik manjinskih akcionara Radomir Rudanović.

Zahtjev

Zbog novonastale situacije, a nakon što je 21. juna održana redovna godišnja Skupština akcionara na kojoj su akcionari razriješili stari i izabrali novi odbor direktora, koji je umjesto dosadašnje predsjednice Popović-Moškov, koja je na toj funkciji bila u protekle tri godine, izabrao Radanovića, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić 2. jula podnio je zahtjev za sazivanje vanredne skupštine akcionara sa urgencijom Odboru direktora da odmah po prijemu zahtjeva donesu odluku o zakazivanju vanredne skupštine.

Jokić je u zahtjevu u koji je Pobjeda imala uvid, predložio dvije tačke dnevnog reda, odluku o razrješenju postojećih članova Odbora direktora i odluku o imenovanje novih. U zahtjevu Jokića se navodi da kao predstavnik većinskog vlasnika traži da se odmah po prijemu zahtjeva održi sastanak Odbora direktora i zakaže vanredna skupština akcionara. Radanović je, međutim, zakazao sastanak Odbora tek 18. jula i na toj sjednici odbio da donese odluku o datumu sazivanja vanredne skupština akcionara, iako je u zahtjevu Jokić to izričito i hitno tražio. Radanović je nakon toga odbio i zahtjev članice i bivše predsjednice borda Popović-Moškov da moraju donijeti tu odluku i da vanredna skupština akcionara bude održana 21. avgusta. Protiv njenog zahtjeva glasali su Radanović i dva predstavnika manjinskih akcionara.

Shodno potpisanom koalicionom sporazumu iz 2020. godine GP Ura je pripalo mjesto predsjednika Odbora direktora Luka Kotor, a koaliciji ,,Za budućnost Kotora“ mjesto člana u Odboru. Na toj funkciji je bila Desanka Ilić ispred koalicije ,,Za budućnost Kotora“. Međutim, ona je smijenjena i umjesto nje imenovan Radanović, koji je odnedavno funkcioner nove kotorske političke partije Kotorski pokret koju je formirao aktuelni potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević. Kovačević je na tu funkciju došao kao funkcioner koalicije ,,Za budućnost Kotora“, odnosno ispred Ujedinjene Crne Gore koju je u međuvremenu napustio i formirao novu partiju Kotorski pokret.

Sagovornik Pobjede, upućen u dešavanja u Luci Kotor, tvrdi da se na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, koja je održana 26. juna, formalnost oko ponovnog izbora Popović-Moškov na funkciju predsjednice „pretvorila u klasičnu otimačinu funkcije koja Radanoviću ne pripada ni po izbornom rezultatu, a ni po koalicionom sporazumu“.

Naš sagovornik navodi „da je krajnje neprincipijelno da Radanović, kao član borda kojeg je predložio većinski vlasnik na osnovu koalicionog sporazuma ispred liste ’Za budućnost Kotora’, glasa za sebe za funkciju predsjednika Odbora direktora i zajedno sa glasom drugog manjinskog akcionara (takozvani kastodi računi koje čine akcionari čiji identitet se ne zna) postao novi predsjednik Odbora Luke Kotor“.

Ovim činom, kako navodi sagovornik Pobjede, Radanović je ostavio većinskog vlasnika Opštinu Kotor bez većine u Odboru direktora i svojim glasanjem dao treći glas i tako bukvalno manjinske akcionare pretvorio u većinske.

Radanović je u kratkoj izjavi Pobjedi kazao samo da je izabran na konstitutivnoj sjednici borda Luke Kotor većinom glasova kako zakon nalaže.

,,Većinski akcionar je tražio od borda Luke Kotor zakazivanje vanredne skupštine akcionara. Zahtjev su podnijeli 3. jula i sjednica će biti zakazana u zakonskom roku”, kazao je Radanović.

Političke kalkulacije

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je Pobjedi da očekuje da se postupi po njegovom zahtjevu i da se sazove vanredna sjednica skupštine akcionara.

,,Ukoliko se to ne uradi, preduzimaću dalje pravne korake u cilju stavljanja uprave Luke Kotor pod kontrolu Opštine kao većinskog vlasnika akcionarskog društva. Političke kalkulacije i kombinatorike ne smiju ni na koji način da budu ispred interesa grada, pa tako ni ovu neću dozvoliti, bez obzira na političke posljedice”, kazao je Jokić.

On je potvrdio navode Pobjede da je u svojstvu zakonskog zastupnika Opštine, pred redovnu sjednicu akcionara Luke Kotor, uputio prijedlog da u skladu sa zakonom i koalicionom sporazumom, ispred većinskog vlasnika za članove borda budu birani Radanović i Rebronja, dok je Popović-Moškov predložena za predsjednicu Odbora.
,,Nakon izbora članova Odbora direktora, na prvoj sjednici borda, prilikom biranja predsjednika, član borda, ispred Opštine, Radanović, nije postupio po uputstvima većinskog vlasnika kapitala koji predstavlja, već je samovoljno, zajedno sa predstavnicima manjinskih akcionara, glasao za sebe i na taj način postao predsjednik Odbora direktora”, kazao je Jokić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vladimir Jokić; Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)