test

KONFUZIJA OKO TAKSI USLUGE NA AERODROMU PODGORICA ; MSP ZA STANDARD: Pravo prevoza imaju registrovani taksisti iz Opštine Zeta

I. Đoković

03/04/2024

12:03

Nakon haosa koji je prije dva dana izbio sa taksi prevozom sa Aerodroma Podgorica, Ministarsto saobraćaja i pomorstva je za portal Standard saopštilo da pravo taksi prevoza imaju registrovana taksi udruženja koja se nalaze u opštini na kojoj se aerodrom nalazi, te da ukoliko taksista iz Podgorice preuzima klijenta na Aerodromu Podgorica čini prekršaj iz člana 138 stav 1 tačka 20 i stav 2. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

Iz Ministarstva saobraćaja su za portal Standard pojasnili ko ima pravo prevoza putnika sa aerodroma

Sa aerodroma javni prevoz putnika, prema njihovim riječima, mogu da obavljaju:

  • – registrovani auto taksi prevoznici koji su licencirani u opštini na čijoj se teritoriji nalazi aerodrom,
  • – registrovani prevoznici koji imaju licencu za Limo servis izdatu od strane Ministarstva saobraćaja,
  • – registrovani prevoznici koji imaju licencu za šatl prevoz, izdatu od strane Ministarstva saobraćaja, a koji imaju Ugovor sa preduzećem koje upravlja aerodromima i registrovanim smještajnim kapacitetima u CG
  • – registrovani prevoznici koji imaju licencu za unutrašnji ili međunarodni prevoz izdatu od strane Ministarstva i vrše vanlinijski prevoz putnika (autobusima).

U konkretnom slučaju Aerodroma Podgorica jasno je da shodno informacijama koje je portal Standard dobio od Ministarstva saobraćaja i pomorstva, usluge taksi prevoza može obavljati taksi udruženje iz Opštine Zeta, iako Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju ne propisuje niti prepoznaje institut “ekskluzivnog prava”.

Kako navode iz MSP prije dva dana Inspekcija za drumski saobraćaj je vršila nadzor auto taksi prevoza sa aerodroma u Zeti, po prijavi Sekretarijata za saobraćaj opštine Zeta.

“Tom prilikom je Inspekcija za drumski saobraćaj napravila Zapisnike o izvršenom nadzoru za devet taksi prevoznika (u vlasništvu više različitih pravnih lica), koji su suprotno Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju izvršili prijem putnika izvan teritorije lokalane samouprave u kojoj su registrovani”, rekli su nam iz MSP, te dodali da ostali kontrolisani taksiti koji su se našli na aerodromu, bili u situaciji da naprave prekršaj, su opomenuti i upućeni u zakonske norme. 

Iz MSP su pojasnili da je Zakonom o prevozu je dato ovlašćenje opštinama da svaka za sebe uređuje uslove pod kojima se obavlja lokalni javni prevoz putnika, zbog različite potražnje i potreba od opštine do opštine. Dakle nemoguće je i neodrživo da se zakonom propisu jednaki uslovi za sve opštine.

“Imajući u vidu da lokalne samouprave propisuju uslove po kojima se licenciraju vozila za auto taksi prevoz (optimalni broj, starost vozila, minimalne i maksimalne cijene u okviru auto taksi tatife, uslove za vozače, auto taksi stajališta i dr.) tako je Zakonom o prevozu propisano da je zabranjeno da auto taksi pravoznik koji dolazi iz jedne lokalne samouprave (koji moze i da ne ispunjava ove uslove) vrsi prijem putnika u drugoj lokalnoj samoupravi”, kažu iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Na pitanje portala Standard šta bi se desilo ukoliko putnik putem neke taksi aplikacije naruči vozilo iz Podgorice, iz MSP odgovaraju da bi u konkretnom slucaju taksista postupio suprotno clanu 86 stav 7 Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i počinio bi prekršaj iz člana 138 stav 1 tačka 20 i stav 2.

Izvor (naslovna fotografija):

Aerodromi Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)