test

Počela akcija ograničavanja marži u crnogorskim marketima: U prodavnicama hiljadu artikala sa nižim cijenama

Standard

07/09/2024

10:25

Akcija limitirane cijene počela je danas u svim većim marketima i trajaće do 31. januara naredne godine. Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj i pozvao je građane da prijave svaku trgovinu koja je ne bude poštovala.



Akcija podrazumijeva ograničavanje marži na proizvode od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i sadrži listu od 71 proizvoda, odnosno kako je ranije saopšteno iz Vlade više od hiljadu artikala.

Uredno istaknute limitirane cijene

Pobjeda je posjetila markete Voli u Podgorici te primijetila da su uredno istaknute limitirane cijene na širokom spektru proizvoda. Građani su izrazili vidno zadovoljstvo ovom praksom, ističući kako im je to olakšalo kupovinu i doprinijelo boljoj dostupnosti proizvoda po povoljnijim cijenama. Takođe smatraju dobrim što mogu da prijave nepravilnosti. U marketima Aroma i City, međutim, nijesmo bili u mogućnosti fotografisati cijene jer nam to nije bilo dozvoljeno

,,Sve trgovine su imale dovoljno vremena da se pripreme. Izrađen je malo izmijenjeni logo koji će biti korišćen u trgovinama, kako bi bili obilježeni svi artikli koji će biti sniženi. Pripremljena su i obavještenja građanima kako bi i oni bili informisani o svim proizvodima koji će biti na limitiranoj cijeni”, rekao je Đeljošaj u četvrtak na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Građani su juče obaviješteni i SMS porukama, a u pripremi su i flajeri koji će biti distribuirani do skoro svih domaćinstava u Crnoj Gori.

Đeljošaj je naglasio i da će svi građani biti u mogućnosti da prijave bilo koju trgovinu koja ne poštuje odluku, a i Tržišna inspekcija će raditi svoj dio posla.

Lista proizvoda 

Lista proizvoda je za oko 60 odsto proširena u odnosu na listu iz marta koja je obuhvatala 43 proizvoda.

Vlada je nastavila ograničavanje marži od pet odsto u veleprodaji i sedam odsto u maloprodaji za brašno, šećer, suncokretovo ulje i kuhinjsku so. Na deset odsto u veleprodaji i maloprodaji ograničene su marže na domaći sir, jogurt i mlijeko od 2,8 odsto masti, pavlaku, više vrsta mesa, tjesteninu, više suhomesnatih proizvoda, konzerve ribe i paštete, džemove, pastrmku, više vrsta voća i povrća i smrznutih proizvoda, maslinovo ulje i drugo. Trgovci na dječju kozmetiku i kašice, na kozmetiku za odrasle, deterdžente i pojedina sredstva za čišćenje obračunavati maržu od deset odsto u veleprodaji, odnosno 15 odsto u maloprodaji.

Akcijom nijesu obuhvaćene trgovine na malo čiji prodajni objekti na teritoriji Crne Gore ne prelaze ukupnu površinu od 600 metara kvadratnih.

Iz Uprave za inspekcijeske poslove Pobjedi su odgovorili da će u svim opštinama na području Crne Gore inspektori po službenoj dužnosti izvšiti kontrole u trgovačkim objektima u pogledu pridržavanja obaveza predviđenih Odlukom o ograničenju marži, ukoliko prethodno utvrde da su subjekti nadzora koji posjeduju takve objekte u obavezi da se pridržavaju Odluke.

,,Trenutno je u Upravi za inspekcijske poslove zaposleno 48 tržišnih inspektora, uključujući poziciju glavnog inspektora. Nadzori će se vršiti u jednom broju objekata istog trgovačkog lanca, po slučajnom uzorku, s tim što će inspektori vršiti i dodatne kontrole pojedinih objekata kada građani prijave da se u njima ne poštuje Odluka. Inspekcije će vršiti kontrolu primjene Odluke, u kontinutitetu, sve dok odluka bude na pravnoj snazi”, saopšteno je iz Uprave.

Iz Vlade je saopšteno da je sve nepravilnosti koje građani primijete u okviru akcije Limitirane cijene, moguće prijaviti pozivom na besplatan broj 080 555 555.

,,Sve nepravilnosti građani mogu prijaviti i klikom na link https://www.gov.me/akcija u odjeljku Prijava nepravilnosti”, rekli su iz Vlade.  

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dobrilo Malidžan/ Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)