test

Preuzeli 229 radnika bez raspisivanja javnih konkursa

Standard

24/09/2024

07:11

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj Rudnika uglja Pljevlja za prošlu godinu, ali je revizija pravilnosti poslovanja rezultirala negativnim mišljenjem zbog više utvrđenih neregularnosti. Revizori su utvrdili da je pljevaljska kompanija za dvije godine sporazumno od drugih firmi preuzela 229 zaposlenih, iako su morali raspisati javni konkurs.

Samo jedna od ukupno 15 preporuka, odnosi se na finansijski izvještaj, u kojoj su revizori ukazali da Rudnik uglja prilikom obračuna odloženih poreskih obaveza mora koristiti prosječnu, a ne najveću propisanu poresku stopu, što su praktikovali.

Na čelu ove kompanije do avgusta prošle godine bio je Milan Lekić iz Nove srpske demokratije, koji je smijenjen sa mjesta izvršnog direktora nakon što je Inspekcija rada utvrdila da je na ovu poziciju izabran mimo konkursa, a onda je krajem marta ove godine postavljen za predsjednika odbora direktora. Za vršioca dužnosti je u novembru prošle godine imenovan Mihailo Potpara, koji je bio šef sektora za ekonomske poslove, a kojeg je u aprilu ove godine zamijenio Nemanja Laković. On je bio i jedini kandidat koji se prijavio na javni konkurs za ovu poziciju.

Kolegijum kojim je rukovodio senator Zoran Jelić sa senatorom dr Milanom Dabovićem utvrdio je da poslovanje tokom prošle godine nije bilo usklađeno sa više propisa iz oblasti unutrašnjih kontrola, rudarstva, rada, javnih nabavki, sanacije i rekultivacije prostora, kancelarijskog poslovanja, popisa i računovodstva.

Sporno zapošljavanje


Ni prošle ni pretprošle godine u Rudniku uglja nijesu raspisivali javne konkurse za sva radna mjesta, iako ih zakon na to obavezuje, već su nove ljude preuzimali od drugih poslodavaca, najčešće iz privatnog sektora. Na taj način je prošle godine zaključeno 27 od ukupno 74 ugovora o radu, dok su na osnovu jednog javnog oglasa zaposlene 42 osobe na određeno za poslove zaštite lica i imovine. Godinu prije sporazumom su preuzeta 202 radnika.

“U slučajevima kada se kao poslodavac javlja privredno društvo čiji je većinski vlasnik država, javni oglas predstavlja konstitutivni element zasnivanja radnog odnosa, i društvo je u obavezi da raspiše javni oglas za upražnjeno radno mjesto, kako bi se svim licima pružila jednaka šansa da konkurišu”, navodi se u izvještaju DRI.

Ukupni troškovi zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda prošle godine su iznosili 26,6 miliona eura, od čega je 511.900 otišlo na ugovore o djelu za 152 lica, od kojih su neki poslovi bili sistematizovani. Angažovanje 167 osoba preko agencija Rudnik je koštalo 930.800 eura, ali ni tu nijesu u potpunosti poštovani propisi.

” Rudnik nije u skladu sa zaključenim sporazumom, agenciji dostavljao potpisan i pečatiran zahtjev koji sadrži detaljne podatke o poslovima za koje se traže izvršioci, koji podrazumijevaju broj izvšilaca, vrstu radnog angažmana, iznos zarade i bonusa, detaljan opis poslova, dužinu trajanja radnog angažovanja, radno vrijeme i druge bitne informacije vezane za konkretan posao”, stoji u izvještaju.

Rudnik je propustio da donese odluke o rasporedu radnog vremena po smjenama i o prekovremenom radu, a zaposlenima nije dostavljao ponudu za izmjenu ugovora o radu u slučaju njegovog produženja. Propusta je bilo i oko putnih naloga koji se nijesu izdavali ni pravdali na propisan način. Za otpremnine, odlazak u penziju, pomoć zaposlenima i zimnicu potrošeno je 1,64 miliona eura, od čega je najviše otišlo na zimnicu 1,33 miliona. Više od 560.000 eura potrošeno je na prevoz i ishranu zaposlenih u proizvodnji, dnevnice i prevoz za službena putovanja. Za reprezentaciju, iako je bilo planirano 30.000, potrošeno više od 40.000, od čega u restoranima i kafićima 31.400 eura.

Nerealizovana ulaganja


Od 3,39 miliona eura, koliko je iznosila procjena ulaganja za rekultivaciju površina Rudnika, uloženo je samo 13,9 odsto, odnosno 472.200 namjenski rezervisanih sredstava i to pod pretpostavkom da se realizuje plan za ovu godinu. Zaključno sa prošlom godinom uloženo je 8,53 odsto za tri godine odnosno 289.500 eura. Propusta je bilo i na strani resornog Ministarstva rudarstva, nafte i gasa koje je propustilo da donese rješenje o godišnjem iznosu sredstava za rekultivaciju te da sprovede nadzor nad radovima.

DRI je naložio Rudniku da ponovo uradi procjenu vrijednosti zemljišta površine 1,48 miliona kvadrata koje je kupljeno od Agrokooperative Doganje u stečaju, imajući u vidu da za dio zemljišta koje se nalazi na eksploatacinom području nije posebno urađena procjena, već se koristila procjena koja se odnosi na druge parcele. Time nije sa pouzdanošću iskazana prava vrijednost zemljišta, posebno za dio koji je van eksploatacionog područja. Osim toga, revizori su ukazali na obavezu formiranja fonda rezervi za pokriće eventualnih gubitaka ili investiciona ulaganja do deset odsto osnovnog kapitala, što nije učinjeno prošle godine. Tako je osnovni kapital na posljednji dan iznosio 21,5 miliona eura, pa je u ovom fondu moralo biti rezervisano 2,5 miliona eura.

Sponzorstva


Revizori su ukazali da Rudnik uglja nije potpisivao ugovore o sponzorstvima u svim slučajevima, niti su primaoci sponzorstava dostavljali izvještaj o realizovanim aktivnostima, iako te obaveze propisuje pravilnik. Za ove svrhe je inicijalno planirano 550.000 eura, ali je ukupno potrošeno 669.600 eura. Od toga su sportske organizacije dobile 222.500, organizacije iz oblasti obrazovanja 61.000, iz oblasti zdravstva 58.000, vjerske organizacije 127.200, a nevladine organizacije koje se bave vjerskim pitanjima 45.000 eura.

Kršili su i Zakon o javnim nabavkama, jer su isti predmet nabavke nabavljali više puta na osnovu jednostavnih javnih nabavki iznad i ispod propisanih osam hiljada eura za tu vrstu.

” Tokom 2023. godine Rudnik je vršio jednostavne nabavke konzervisanih i pripremljenih proizvoda od mesa, hljeba, mliječnih proizvoda, pića, alata i drugog ukupne procijenjene vrijednosti 278.300 i ukupne ugovorene vrijednosti 330.500 sa PDV-om bez sprovođenja odgovarajućeg postupka”, stoji u izvještaju.

Sporovi


Protiv Rudnika se vodi 50 sudskih postupaka ukupne procijenjene vrijednosti glavnog duga 6,23 miliona eura, od čega su u 28 postupaka angažovali advokate, dok preostale vode pravnici Rudnika. Riječ je o, kako se navodi u izvještaju, uglavnom radnim sporovima zbog poništenja otkaza, disciplinske mjere, naknade štete zbog manje isplaćene plate, otpremine i dnevnica, te imovinsko-pravnim sporovima. Pravosnažno je u korist Opštine Pljevlja okončan spor po kom Rudnik treba da isplati 2,37 miliona eura i da finansira više investicionih radova.

Revizori su utvrdili da je konstalting za izradu studije elaborata za nesuđenu proizvodnju začinskog bilja koju je bivši direktor, a sada predsjednik odbora direktora Milan Lekić planirao na odlagalištima Rudnika na površini od 100 hektara koštala 98.300 eura. Laković je nedavno potvrdio da je interna revizija Rudnika pokazala da se taj projekat pokazao neprofitabilnim.

Pobjeda je nedavno objavila da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formirano više krivičnih predmeta u kojima se provjerava zakonitost poslovanja ove kompanije, kada je riječ o ugovorima koje je sa kompanijama „Energy Industrial Holding“ iz Pljevalja i Inženjering promet plus iz Beograda, te Elektroprivredom Srbije potpisao Lekić.

DRI će izvještaj o reviziji na upoznavanje dostaviti odborima direktora Rudnika i Elektroprivrede, Ministarstvu rudarstva, odboru za ekonomiju, finansije i budžet, ali i Vrhovnom državnom tužilaštvu. Rudnik ima rok da do 21. oktobra dostavi plan aktivnosti, a do 21. marta iduće godine izvijesti revizore o statusu realizovanih preporuka.

Ispoštovaće sve preporuke


Nakon objave izvještaja DRI, novi menadžment Rudnika je saopštio da će uraditi sve da pojača kontrolu i ispravi odstupanja i neusklađenosti koje su nastale tokom prošle godine. Uskladiće poslovanje u cilju jačanja dobrog i transparentnog korporativnog upravljanja.

” Cilj novog menadžmenta je upravo da novim projektima, u skladu sa preporukama DRI, poveća ulaganja namjenskih rezervisanih sredstava za rekultivaciju površina Rudnika, što nije bio slučaj u prethodnom periodu”, saopštili su iz Rudnika.

Dodali su i da je spremna nova sistematizacija, te da će se svi ugovori o radu zaključivati u skladu sa zakonom, uz poštovanje obaveze javnog oglašavanja.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Upravna zgrada Rudnika uglja Pljevlja

Ostavite komentar

Komentari (0)