test

Prihodi od auto-puta Smokovac-Mateševo ispod rashoda

Standard

30/09/2024

13:39

Od otvaranja dionice auto-puta Smokovac-Mateševo u julu 2022. godine, prihodi od njenog korišćenja iznosili su nešto više od 18 miliona eura, bez uračunatog PDV-a. Međutim, rashodi i investicije u istom periodu dostigli su 21,8 miliona eura, prema podacima dostavljenim nevladinoj organizaciji Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Prema informacijama koje je Monteput, preduzeće koje upravlja ovom dionicom, dostavio ASP-u, samo u 2023. godini ostvareno je blizu 8 miliona eura prihoda, dok su prihodi za prvih osam mjeseci ove godine iznosili oko 6,5 miliona eura. Tokom prve godine rada (od jula do decembra 2022. godine) prihodovano je nešto više od 3,5 miliona eura.

S druge strane, rashodi su u 2022. godini iznosili gotovo 3 miliona eura, dok su prošle godine porasli na 5,6 miliona. Od januara do avgusta ove godine rashodi su iznosili 3,6 miliona eura. Polovinu svih rashoda, odnosno 6,2 miliona eura, odnosi se na zarade zaposlenih.

„Za materijal i usluge u ovom periodu izdvojeno je oko 1,5 miliona eura, dok su troškovi struje za auto-put iznosili 1,1 milion, a goriva 266 hiljada eura“, navodi se u saopštenju ASP-a.

Što se tiče investicija, Monteput je u protekle tri godine uložio oko 9,6 miliona eura u održavanje i opremanje dionice. U prvoj godini rada, investicioni izdaci dostigli su 7,6 miliona eura, jer je većina mašina za održavanje tada nabavljena. Tokom 2023. godine, investicije su pale na 660 hiljada eura, dok su ove godine prikazani izdaci od oko 1,3 miliona eura.

Izgradnja dionice Smokovac-Mateševo trajala je sedam i po godina, a koštala je preko 900 miliona eura, uz angažman kineske kompanije China Road and Bridge Corporation kao glavnog izvođača. Projekat je bio oslobođen PDV-a, carina na uvoz materijala i opreme, te poreza na zarade stranih radnika. Dodatna sredstva izdvojena su za angažman stranog konsultanta i kontrolnih komisija.

Procjenjuje se da je izgradnja prve dionice, zbog poreskih oslobođenja i dodatnih troškova, koštala najmanje 300 miliona eura više. Tačna cijena kineskog kredita, iz kojeg je finansirana, biće poznata tek nakon otplate glavnice i kamata.

Ostavite komentar

Komentari (0)