test

Računski sud Portugala izrazio pozitivno mišljenje na reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja DRI Crne Gore za 2023. godinu

Standard

09/10/2024

18:17

Računski sud Republike Portugala je izvršio reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja DRI Crne Gore za 2023. godinu i izrazio pozitivno mišljenje o godišnjim finansijskim izvještajima za 2023. godinu.

“Godišnji finansijski izvještaji Državne revizorske institucije Crne Gore za 2023. godinu su pripremljeni, po svim materijalnim aspektima, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Crne Gore i Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave. Računski sud je predmetnom revizijom takođe izvršio kontrolu usklađenosti ključnih transakcija u Godišnjem finansijskom izvještaju za 2023. godinu i to za sljedeće oblasti: upravljanje ljudskim resursima, imovina, zgrada i oprema i nabavke”, navodi se iz DRI.

Na osnovu sprovedenih kontrola, dodju, zaključeno je da su osnovne transakcije u godišnjim finansijskim izvještajima za 2023. godinu u vezi sa navedenim oblastima izvršene u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa zakonima, drugim propisima i internim aktima.

“Državna revizorska institucija Crne Gore, kao članica INTOSAI i EUROSAI dužna je poštovati okvir Međunarodnih standarda vrhovnih revizorskih institucija (ISSAI). Kako je definisano Principom 6 ISSAI 20 „Principi transparentnosti i odgovornosti“, finansijski izvještaji VRI dostupni su javnosti i predmet su nezavisne eksterne revizije ili skupštinske provjere. U skladu sa navedenim, Zakonom o Državnoj revizorskoj instituciji je propisano da Senat Institucije, ukoliko Skupština ne povjeri reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja Institucije odgovarajućoj stručnoj organizaciji, može izvršiti izbor ovašćenog revizora ili društva za reviziju. Poštujući navedenu odredbu Zakona, Državna revizorska institucija Crne Gore je u aprilu t.g. uputila zahtjev Računskom sudu Republike Portugala da izvrši reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja DRI Crne Gore za 2023. godinu”, saopšteno je.

Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja DRI Crne Gore za 2023. godinu je dostupan svim ključnim zainteresovanim stranama na zvaničnoj internet stranici DRI.

Izvor (naslovna fotografija):

DRI

Ostavite komentar

Komentari (0)