test

Spor oko izgradnje puta Meljine-Petijevići: Hoće li se vratiti naplatne rampe na 12 kilometara dugoj dionici

Standard

30/01/2024

06:52

Ugovor sa kompanijom koja je izgradila put Meljine-Petijevići po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštini, sporazumno je u maju 2021. godine raskinula Vlada premijera Zdravka Krivokapića, nakon čega je putarina na toj dionici prestala da se naplaćuje



U Privrednom sudu od aprila 2022. godine teče spor protiv države, po tužbi koju je pokrenula kompanija Univerzal Monte, vlasnika Vuka Hamovića, koja potražuje 4,84 miliona eura na osnovu sporazumnog raskida ugovora o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT aranžman) puta Meljine – Petijevići u Herceg Novom. Glavna rasprava zakazana je za 7. mart u 11 sati u Privrednom sudu u Podgorici. Univerzal Monte izgradila je put Meljine–Petijevići po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštine Herceg Novi, ali je ovaj sporazum raskinut u maju 2021. godine za vrijeme bivše vlade na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić, između ostalog, omogućivši i ukidanje putarine na ovom putnom pravcu.

Sporazum o raskidu su u ime države potpisali u to vrijeme ministar finansija i socijalnog staranja, danas premijer Milojko Spajić a u ime Opštine Herceg Novi predsjednik Stevan Katić. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kojim je rukovodio Spajić, potpisalo je sporazum o raskidu ugovora u kome je bilo definisano da se novac isplati do 31. januara 2022. godine. Međutim, u budžetu za tu godinu nije planirana isplata četiri miliona, već je na posljednjoj sjednici bivše Vlade 20. aprila 2022. donijet zaključak da se ovaj novac isplati iz tekuće budžetske rezerve.

Podsjetićemo i na to da je i Vlada bivšeg premijera Dritana Abazovića početkom novembra 2022. odlučila da kompletnu dokumentaciju u vezi sa sporazumom o raskidu bot aranžmana za put Meljine–Petijevići proslijedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kako bi se ispitalo da li ima elemenata korupcije u ovom slučaju.

Kako saopštavaju iz kompanije Univerzal Monte, shodno Sporazumu o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine–Petijevići obaveze firme Univerzal Monte bile su da dostavi svu raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju puta Meljine–Petijevići i da o svom trošku završi započetu sanaciju dijela puta na Kotobilju, dok je obaveza Vlade Crne Gore bila da isplati naknadu od četiri miliona najkasnije do 31. januara 2022. godine.

Univerzal Monte ispunio je, kako ističu, svoje obaveze u cjelosti, što je zapisnički konstatovano, dok Vlada Crne Gore nije ispunila svoju obavezu, pa su odlučili da u aprilu 2022. godine predaju tužbu Privrednom sudu u cilju izvršenja ugovorne obaveze Vlade Crne Gore. Očekuju da će odluka suda biti u korist firme te da će naplatiti četiri miliona eura kao i zakonsku kamatu koja je dosad dostigla iznos od oko 700.000 eura, ali i upozoravaju da ukoliko presuda ne bude u njihovu korist, da će spor nastaviti pred međunarodnim instancama, gdje će troškovi sa kamatama dostići milionske iznose. Tvrde i to da je interes države bio da se naplatna rampa na ovoj dionici ukloni, a njihov da se djelimično obeštete za uložena sredstva. Navode da je sporazum zapravo novi ugovor kojim se stari raskida i prestaje da važi, zbog čega su tvrdnje države da navodno nisu realizovane ugovorne obaveze i prigovori na kvalitet puta, bez osnova.

” Predmet tužbe nije naknada štete, već ispunjenje novčane ugovorene obaveze. Ta četiri miliona, podrazumijevaju njihova dotadašnja ulaganja i izgubljenu buduću dobit”, objasnio je advokat kompanije Mladen Ivanović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je u martu 2023. godine izjavio da smatra da je do procesa dovela neažurnost tada bivšeg ministra Milojka Spajića i njegovog resora, jer u predlogu budžeta za 2022. godinu nije uvrštena posebna stavka za isplatu koncesije. Tada je i upitao da li će neko u Vladi snositi odgovornost za prolongiranje cijelog procesa, jer će se sa kamatama cifra samo uvećavati.

Saga se nastavlja, no ostaje bojazan građana da će poništavanjem sporazuma o raskidu ugovora za izgradnju, rampa i naplata putarine ponovo biti vraćene, te da će država ovoga puta ubirati taj prihod

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Dan/ K.M.

Ostavite komentar

Komentari (0)