test

Vukićević: Crna Gora obezbijedila značajna finansijska sredstva i za jako važne projekte iz oblasti željezničkog saobraćaja

Standard

23/10/2024

15:40

Crna Gora je obezbijedila značajna finansijska sredstva i za određene jako važne projekte iz oblasti željezničkog saobraćaja, saopštila je ministarka saobraćaja Maja Vukićević na sastanku sa koordinatorom Evropske komisije za koridor Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana Marian-Jean Marineskuom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sastanak ministara transporta o poboljšanoj multimodalnoj povezanosti za ozeljenjavanje transporta u zemljama dunavskog regiona bio je prilika za razgovor Vukićević sa Marineskuom.

Vukićević je, kako se navodi, govorila o administrativnim kretanjima u pravcu finalizovanja Zakona o željeznicama koji je u najvećoj mjeri usklađen sa relevantnim propisima Evropske unije, koji se odnose na otvaranje tržišta, priznavanje stranih operatera, kao i na bližu saradnju domaćeg menadžmenta infrastrukture sa stranim upravama, a sve u cilju bolje i efikasnije organizacije u vezi sa prevozom tereta i putnika.

“Kada govorimo o prioritetima, među domaćim projektima, svakako da u prvom redu moram iznijeti informacije o statusu projekta autoputa Bar-Boljare, odnosno o drugoj fazi ovog projekta, dionici Mateševo-Andrijevica. U toku je predkvalifikacioni tender za izbor izvođača radova. Projekat su podržale Evropska komisija i EBRD. Crna Gora je pored finansijske podrške za ovaj projekat, u prethodnom periodu, obezbijedila značajna finansijska sredstva i za određene, takođe jako važne, projekte iz oblasti željezničkog saobraćaja”, kazala je Vukićević.

Iz Ministarstva su kazali da je ulaganje u popravku željezničke pruge samo jedna od aktivnosti u vezi sa modernizacijom željeznice, dok, kako je saopšteno, ulaganjem u infrastrukturne kapacitete Luke Bar i u željezničku mrežu koja predstavlja zaleđe luke, očekujemo dugoročno ostvarive, pozitivne efekte za Crnu Goru i za države koje se priključuju na našu prugu.

Marinesku je naglasio da Evropska komisija kontinuirano pruža punu podršku crnogorskim infrastrukturnim razvojnim projektima.

Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo saobraćaja

Ostavite komentar

Komentari (0)