test

Prvi “PLAV RUN” festival privukao veliki broj posjetilaca

Standard

26/05/2024

20:01

Prvi po redu `PLAV RUN` festival protekla dva dana ujedinio je sport i zabavu, elitne trkače i one koji plesnim koracima prelaze staze smijeha, muzike i boja.

Organizatori prvog “Plav Run” festivala je Turistička organizacija Plav u saradnji sa Atletskim savezom Crne Gore.

Ovaj festival trčanja koji je održan 25. i 26. maja, nije predstavljao samo priliku za takmičenje već i promociju zdravog načina života i turističkih potencijala Plava.
Direktor TO Plav Eldin Feratović, predstavio je javnosti inspiraciju i značaj polumaratona za grad Plav.

On je istakao da Plav Run nije samo trka, već manifestacija koja šalje najljepšu razglednicu Plava u svijet, promovišući njegove prirodne ljepote kao i turistički potencijal.
“Pored toga što želimo da se promovišemo u sportu, cilj nam je da kroz ovaj festival prezentujemo potencijale Plava koji su na izuzetnom nivou, jer Plav ima šta da ponudi kako turistima tako i sportistima, a podsjetićemo Vas na nekoliko sportista iz Plava koji su poznati kako u Crnoj Gori tako i šire, jedan od njih je svakako fudbaler Meldin Drešković koji je svoju kartijeru nastavio u Mađarskom FK Debrecin, ali i MMA borac Enes Ahmemulić koji nastupa za reprezentaciju Švedske koji je postao nedavno evropski šampion”, kazao je direktor TO Plav, Eldin Feratović.

FOTO: TO PLAV

Trener trčanja i direktor trke Miloš Mikić, istakao je da mu posebno zadovoljstvo predstavlja to što svoje dvadesetdvogodišnje iskustvo u trčanju prenosi praksom, kako bi se ova disciplina afirmisala i na sjeveru Crne Gore.
“Nijesmo mnogo pričali, već smo se odmah bacilli na posao da bi svjedočili okupljanju više od 200 takmičara iz 10 zemalja svijeta, koji su došli na Plav Run festival, kako beba tako i učesnika glavnih trka na 5km, 10km i 21 km. Organizatori su za pobjednike obezbijedili nagradni fond u iznosu od 1.200 e.” istakao je Mikić.

Prvi dan festivala započeo je predstavom za najmlađe učesnike i posjetioce, nakon čega je uslijedila trka za najbržu bebu.
Predstava “Nodi i Pipi u zemlji igračaka” organizovana je u saradnji sa Centrom za kulturu “Husein Bašić” i Malim pozorištem za djecu “MOPOD”. Djeca su sa smijehom i aplauzom nagradila izvođače, što je bio najbolji dokaz koliko su uživala u predstavi.


Puzijada je definitivno bila najzanimljiviji događaj prvog dana Plav Run-a, privukavši pažnju i osmjehe svih prisutnih. Baby Run je organizovan na 5m, a preko 30 beba je pokazato svoju brzinu i vještinu.
Titulu najbrže bebe u Plavu odnijeli su :

 1. Ilhan Salić
 2. Omar Redžepagić
 3. Mira Ralević

Ovaj događaj pokazao je koliko je važno uključiti i najmlađe u sportske manifestacije, stvarajući uspomene koje će dugo ostati u srcima svih prisutnih.
Veliko interesovanje odnijela je trka predškolskih mališana kao i osnovaca, koji su se borili za najbržeg trkača u svojoj generaciji.

Bogat kulturno zabavni program je upotpunilo KUD “Plavsko Jezero” kao i male muzičke zvijezde sa svojim instrumentima.

Prvi dan festivala Plav Run 2024 završio je na najvećoj noti uz veličanstveni koncert mladog pjevača Mahira Mulalića.

Prije samog početka koncerta, učesnicima su dodijeljene nagrade.

Kiša nije mogla pokvariti atmosferu, naprotiv, činilo se da je kiša dodatno pojačala doživljaj, donoseći sa sobom poseban osjećaj zajedništva.

Drugi dan je obiilježio centralni događaj, polumaraton, gdje je glavna trasa organizovana kroz najljepše krajeve Plava, koja je pokazala da je trčanje više od sporta i da ono predstavlja zajednički jezik koji povezuje ljude iz različitih krajeva i kultura.

Učesnici polumaratonske trke od 5 km bili su i predsjednik Opštine Plav Nihad Canović kao i direktor Turističke organizacije Eldin Feratović.

Canoviću je ovo prvi da trči polumaraton.

“Moja dužnost i obaveza kao predsjednika opštine  jeste da budem uz organizatore, ali najljepše je kad se sve to poklopi sa iskrenom željom, jer prepoznajem važnost ovog događaja. Dokaz da ovu manifestaciju smatram važnom jeste da sam bio jedan od učesnika koji su svojim učešćem dali doprinos prvom Plav Run festivalu.”, istakao je Canović.

Željko Dabović, najbrži crnogorac, učestvovao je u trci od 21 km i kako kaže, srećan je što se sjever Crne Gore razvija kada je atletika u pitanju.

“Kulturna ruta koja je glavna parola ove manifestacije predstavlja duh zajedništva i multietničnosti svih naroda, tako da smo danas imali jedan praznik trčanja u Plavu, a posebno me raduje što se ovaj dio Crne Gore razvija kada je sport i atletika u pitanju”, kazao je Dabović.

Trkači i trkačice koji su ostvarili najbolje razultate su:

 • Individualno 5km (muškarci)
 1. Edis Dautović Finished 00:18:36
 2. Aleksa Maliković Finished 00:18:59
 3. Milos Mikić Finished 00:19:37
 • Individualno 5km (žene)
 1. Anastasia Molchanova               Finished               00:25:27
 2. Jelena Katić                              Finished               00:25:45
 3. Ivana Bulatović                         Finished               00:27:23
 • Individualno 10km (muškarci)
 1. Stevan Andrijević Finished 00:39:42
 2. Enes Feković Finished 00:41:29
 3. Andrija Đurišić Finished 00:42:03
 • Individualno 10km (žene)
 1. Milica Radulović      Finished                00:44:11
 2. Ksenija Ražnatović             Finished                00:47:29
 3. Jelena Karadžić                  Finished                 00:52:33

 • Individualno 21km (muškarci)
 1. Kabir Ziljkić                Finished                 01:10:16
 2. Željko Dabović            Finished               01:10:27
 3. Damir Raovac Finished 01:17:39
 • Individualno 21 km (žene)
 1. Slađana Pejović             Finished           01:29:06
 2. Lidija Todorović             Finished           01:33:42
 3. Milena Ilić                     Finished          01:38:38

U Kategoriji “NAJBRŽI PLAVLJANI” prvo mjesto u ženskoj discipline zauzela je Ajla Krcić,  dok je Meril Musić osvojio prvo mjesto u muškoj kategoriji.  

Komentatori i voditelji prvog Plav Run 2024. Bili su Vlado Perović i Radoslav (Rale) Simić.

“Organizacija ovog događaja je bila vrlo zahtjevna, ali je energija trkača i njihova pozitivna emocija dok prolaze kroz start ono ćemu težimo i što se na kraju jedino broji”, poručili su Turističke organizacije uz poruku zahvale svim volonterima, javnim službama i građanima Plava koji su svojim trudom i pozitivnom energijom doprinijeli uspješnoj realizaciji manifestacije.

Autor: Amra Omeragić

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: TO PLAV

Ostavite komentar

Komentari (0)