test

Gogić ipak ide u penziju?

Standard

15/05/2024

14:39

Sudije Ustavnog suda (US) biraće u četvrtak predsjednika te institucije, nezvanično je potvrđeno `Danu`.

Ukoliko sudije izaberu novog predsjednika, njemu bi mandat započeo od 28. maja, s obzirom na to da aktuelni predsjednik Milorad Gogić uslov za starosnu penziju stiče 27. maja, kada puni 66 godina.

Izborom novog predsjednika postaće gotovo izvjesno da će Gogić biti penzionisan s navršenih 66 godina života, iako je prethodnih mjeseci, kroz više zakonskih rješenja, vladajuća većina pokušavala da mu produži mandat na još godinu.

Gogić je za “Dan” kazao da do 28. maja neće davati komentare za medije.

Gogić je na funkciji predsjednika Ustavnog suda od 14. januara ove godine, kada je na toj poziciji naslijedio sudiju Budimira Šćepanovića.

Predsjednika Ustavnog suda biraju sudije među sobom, tajnim glasanjem, a mora dobiti najmanje četiri glasa. Sjednicom na kojoj se bira prvi čovjek Ustavnog suda predsjedava najstariji sudija.

Za predsjednika Ustavnog suda može biti izabran sudija koji dosad nije obavljao tu funkciju. S obzirom na to da su Gogić, Šćepanović i sudija Desanka Lopičić već bili na tim funkcijama, za predsjednika Ustavnog suda mogu biti birani Momirka Tešić, Snežana Armenko, Dragana Đuranović i Faruk Resulbegović. Riječ je o sudijama koje su u US izabrane u februaru (Armenko, Tešić, Đuranović), odnosno novembru (Resulbegović) prošle godine.

Prema Ustavu Crne Gore, predsjednik Ustavnog suda bira se na tri godine i ponovo ne može biti izabran na tu poziciju. Mandat sudijama Ustavnog suda traje 12 godina.

Gogić će na funkciji predsjednika US provesti ukupno četiri i po mjeseca, ukoliko bude penzionisan krajem maja.

Vladajuća većina je u prethodnom periodu predlagala izmjene Zakona o Ustavnom sudu i o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) kako bi se podigla starosna granica za penzionisanje sudija US na 67 godina. Ustavni sud je krajem prošle godine informisao Skupštinu da Gogić, po Zakonu o radu, stiče pravo na starosnu penziju 27. maja, odnosno da tada puni 66 godina. Prema Zakonu o PIO, 65 godina je starosna granica za penzionisanje, a po Zakonu o radu 66. Nacrtom izmjena Zakona o radu predlaže se da se ta granica poveća na 67, kako bi se odredbe tog akta izjednačile sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, koji propisuje 67 godina za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Izvor: DAN
Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: IVAN PETROVIC – IPE

Ostavite komentar

Komentari (0)